Pp kicsi 45
2019-04-21
Szete

Bemutatkozik a SZETE

Avagy a Szegedi Történészhallgatók Egyesülete

Mióta él a SZETE?
Már az 1990-es években megalakult, helyi diákokból, de időnként olykor akadtak hullámvölgyek. Jellemzően akkor, amikor az előző generáció úgymond „kiöregedett”, aztán mindig érkeztek persze új diákok, akik folytatták elődeik munkáját. Most mi szeretnénk átvenni ezt az örökséget, és új színt is szeretnénk hozzátenni.

Tehát a SZETE új fejezete veletek idén indul először?
Voltaképpen igen. Az alakulásunk október-novemberben indult, és szeretnénk hivatalosan is bejegyeztetni magunkat. Ez most van folyamatban, és erre sem volt még eddig példa a SZETE történetében. A dolog lényege az, hogy teljesen hivatalos és államilag elismert hivatalos civil szervezet leszünk. Ez azért is jó, mert támogatásokat is könnyebben tudunk majd így kapni, pályázatokon indulhatunk, és más szervezetekkel is egyszerűbbé válik a kapcsolattartás és a közös munka. Most épp küzdünk a bürokráciával, de remélhetőleg hamarosan meglesz ez is.

Mi lesz a fő újítás ahhoz képest, ami korábban volt?
Eddig kevésbé volt hangsúlyos a tudományos munka; közvetlen elődjeink inkább szakesteket, közösségi programokat szerveztek, illetve kötetlen beszélgetéseket a tanárokkal. Nyilván ezek is jók, ezek is kellenek, sikeresek is voltak, de nekünk az az elsődleges célunk, hogy szakmai téren is segítsük a hallgatókat.

Az első félévben is szerveztetek már programokat?
Próbajelleggel igen; a legfontosabb „Visszaemlékezések és sajtó használata a történeti kutatásokban” workshop néven futott, de inkább minikonferenciának nevezném. Pont úgy, mint a jelenleg szervezés alatt lévő I. SZETE konferenciánkra, egy absztrakttal kellett jelentkezni. Erre 9 jelentkezőt toboroztunk, főleg az egyesületből. Átestünk a szervezés tűzkeresztségén, tapasztaltuk, hogy magát egy konferenciát hogyan kell megszervezni, intézni a helyet, az emberek meghívását, vagy hogyan kell összeállítani egy absztraktkötetet. Véleményem szerint nagyon jól sikerült. Aztán a vizsgaidőszak sajnos kicsit „betett” a lelkesedésnek, de januártól már ismét komolyan folytatódik a működésünk.
A kötetlenebb fajta programokból említhetném a csapatépítőket, illetve a filmesteket. Próbajelleggel A Sólyom végveszélyben című ment le még december folyamán, most januárban pedig Az utolsó szamurájt vetítettük le.

A második félévre mik a tervek?
Most épp egy konferenciát szervezünk, szerencsére máris rengeteg jelentkező van. Absztraktkötetet mindenképpen, de, ha lehet, tanulmánykötetet is ki szeretnénk adni belőle. Ha úgy sikerül mindez, ahogy szeretnénk, akkor az igen komoly szakmai teljesítmény lenne az egyesület részéről. Ezenkívül tervezünk egy előadássorozatot a tanárokkal, egy sor eseményt a tanulók számára melyek szakdolgozat íráshoz és védéshez nyújtanának segítséget. Továbbá szeretnénk a szakesteket is újraindítani. Folytatni fogjuk a filmes esteket is, a legközelebbi februárban lesz (Az orvosdoktor).

Jelenleg hány tagból áll az egyesület?
Aktív tagunk most 20 ember, de vannak még olyanok is, akik csak jövőre csatlakoznak hivatalosan, mert most épp MA és a doktori között vannak vagy passzívak stb. De taglétszámunk folyamatosan emelkedig, ahogy egyre nagyobb aktivitást mutat az egyesület.

Van-e még lehetőség új tagok csatlakozására?
Természetesen van, és a protokollja is megvan a csatlakozásnak. Választottunk egy Felvételi Bizottságot az egyesületen belül, ők kezelik a beérkező jelentkezési lapokat, melyeket a Facebook oldalunkon bárki letölthet és beadhat. A bizottság pedig egy rövid szóbeli elbeszélgetés során dönti el, hogy ki nyert felvételt.

Sok sikert kívánunk a SZETE-nek és tagjainak!

A szerzőről