Pp kicsi 45
2019-03-26
Covers 513809

"Négy fal között szabadon" - könyvajánló

Őszinte vallomás egy súlyos beteg fiatalember tollából - küzdeni akarásról és az élet szeretetéről.

Ez a különleges könyv egy súlyosan beteg fiatalember vallomása. Csorba Dávidé, aki Duchenne-szindrómában szenved. Szívszorító élmény belelátni egy ilyen kórral élő ember életébe. Nagyon őszinte vallomás ez, Dávid nyíltan vall tragédiákról, félelmeiről is; többek között arról, hogy egy egyszerű megfázásnak induló fertőzés csaknem végzetesnek bizonyult. Azonban ő egy igazi hős, aki példamutató bátorsággal és – akármilyen meglepően is hangozhat elsőre – pozitív hozzáállással éli mindennapjait. Egy ilyen betegséggel persze ezek a „mindennapok” sem egyszerűek, de erről ő bátran, derűs humorral ír. Sokszor megesett, hogy olvasás közben a könnyeimen át mosolyogtam. Ő maga is írja a bevezető fejezetben, hogy nem akarja, hogy bárki sírjon miatta, sem azt, hogy sajnálják. „Hiszen rengeteg szép és fejejthetetlen emlékem van, amik gazdagabbá tették az életemet.”

Elfogadja, hogy bizonyos dolgok valóban reménytelenek a számára (például a családalapítás), de felemelő látni, hogy miképpen talál újra rá az élet szépségeire. Azokra, amelyeket ő is élvezhet – és élvezni is akar. Maximálisan, amíg csak lehetséges. Nagyon szereti az édesanyját és öccsét, sok filmet néz, és rengeteg emberrel tartja a kapcsolatot számítógépen keresztül – közülük többel személyesen is. Még azt is megosztja az olvasókkal, hogyan ismerkedtek meg a szerelmével, akiért őszintén rajong, még ha „csak” plátóian is. És persze ez a könyv is hatalmas álma volt, amiért szintén hálás, hogy megvalósulhatott.

Több helyütt megjelenik a könyvben, hogy az egészséges emberek olyan sok mindent megtehetnének… de mégsem teszik. És hagyják, hagyjuk, hogy a mindennapi gondok elvegyék az életörömünket. Ne ráncolja most senki haragosan a szemöldökét, higgyétek el, Dávid senkit nem vádol. Csak kérdez, és jó lenne, ha pár percre mindenki elgondolkodna a saját válaszán.

„A kór a szívemre is hatással van. Körülbelül hatvan százalékkal működik csak, ám én mind a hatvan százalékommal szeretek, hiszek és remélek. Te a szíved mind a száz százalékával szereted az életedet és embertársaidat?”

A szerzőről