Pp kicsi 45
2019-03-26
5378 krudy1

Az ember Szindbád mögött: Krúdy Gyula 140

1878. október 21-én született a magyar irodalom egyik legtermékenyebb alakja. Íme néhány kevésbé ismert tény egy nem mindennapi ember regényes életéről! (Holecska Tünde cikke)

1.Jómódú jogász édesapja és cselédlány édesanyja első gyermekeként látta meg a napvilágot. Sok testvére született, de szülei mégis csak a tizedik gyermekük születése után házasodtak össze.


2. Mindig is írónak készült, alkotói lendülete gyermekkorától fogva rendkívüli volt. Csak az érettségiéig több mint kétszáz novellát adott ki, diákújságokat szerkesztett, sőt, még szülővárosának, Nyíregyházának a sajtóirodáját is ő szervezte meg, hogy az ellássa hírekkel a fővárosi lapokat.


3. Ha már érettségi: még azt sem akarta letenni, annyira csak az írásnak élt. A vizsga esedékessége idején Debrecenben volt újságíró. A tanítójának kellett érte jönnie, hogy meggyőzze róla, fejezze be rendesen az iskoláját.


4. Munkakedve sohasem kopott: összesen több, mint hatvan regényt, háromezer novellát és elbeszélést, számlálhatatlan publicisztikai cikket írt. Feltételezik, hogy még Jókai teljesítményét is felülmúlta.


5. Magánélete azonban sosem volt igazán boldog. Kétszer nősült, és bár a bohém művészeket kedvelte, ahogy azok is őt, kevés emberrel értették meg egymást igazán. Bródy Sándorral és Gárdonyi Gézával viszont mély barátságokat ápoltak.


6. Bár hamar ismert íróvá vált, mégis egy párbaj hozta meg számára az igazi népszerűséget. 1911-ben egy borozóban könnyedén elvette a kardját egy vagdalkozó huszártisztnek, majd lovagias gesztussal kísérve átnyújtotta azt egy hölgynek.


7. Őt szokták a magyar irodalom „leglíraibb epikusának” is nevezni, ugyanis írásaiban mindig létrehoz egyfajta álomszerű hangulatot, ami a Szindbád-történeteknek is a sajátja. Áthatja a történeteit a befejezetlenség, melyek nem is sorolhatóak be a hagyományos műfaji kategóriákba.


8. Álneveinek sora szinte végtelen. Ezekből néhány: Ábrándi, Alföldi remete, Balatoni remete, Fráter Julius, Gyula bácsi, Jó barát, Kuruc levente, Mélacsai, Mézeskalácsi, Nők öreg híve, Óbudai remete, Pletykási, Régi ablakok alatt sétáló, Szigeti sétáló, Szindbád, Templárius…


9. A „Nők öreg híve”, bár gyakran érezte magát magányosnak, azért, amint a neve is mutatja, mindig a hölgyek feltétlen rajongója maradt. Szerelmi kalandjairól legendák keringtek, ezek nyomait a művei is viselik. Az író temetésén még az ihletet adó örömlányok is megjelentek.


10. Sokáig tartó népszerűsége ellenére azonban elszegényedve, elhagyatva halt meg, úgy, hogy már több szerve is felmondta a szolgálatot.

 

A szerzőről