Pp kicsi 45
2019-04-21
A kave mint olyan efcf7c6bcfad3179c8876a8b184d0551

Amit eddig nem tudtál a kávéról

Szeptember 29-én ünnepeljük japán kezdeményezésre, másodpercenként 16 ezer csésze fogy el belőle… és vizsgaidőszakban a legjobb barátaid egyike. Igen, ő a kávé! A közkedvelt ital neve arab eredetű és ezen a nyelven annyit tesz: „a bab bora”.

Hála a kecskéknek…

Pontosabban egy Kaldi nevű etióp kecskéinek, aki a 9. században élt. A leleményes állatok ugyanis meglehetősen rákaptak egy bizony cserje termésére, és a pásztor megfigyelte, hogy a nassolás után a jószágok ugyancsak felpörögtek.

Világhódító kávé

Manapság a legtöbben élénkítő hatása miatt hódolnak neki. Valószínűleg évszázadokkal ezelőtt is ez a tulajdonsága tette rendkívül népszerűvé: a muzulmán szertartásrendhez tartozó virrasztásokon részt vevő vallásgyakorlók terjeszthették el a 15. század második felében. Európai diadalútja mintegy százötven évet váratott magára: az öreg kontinensen 1624-ben nyílt meg az első kávéház La Bottega del Caffé néven. És talán az sem meglepő, hogy éppen Velencében. Az első hazai pedig 1714-ben nyitotta meg kapuit.

A világ legdrágább kávéja

Aki látta a Bakancslista című filmet, bizonyára sose feledi el a Kopi Iuwak eredetét. Nem rémlik? És ha azt mondom: cibetmacskák? Bizony, a világ egyik legdrágább kávéja úgy készül, hogy a pálmasodró macska a kávécserjén kiválogatja és elfogyasztja a legszebb, legérettebb kávégyümölcsöket. A kávé magjai emésztetlenül távoznak a szervezetéből, amelyeket a macska székletéből válogatnak ki és értékesítenek. Állítólag a legfinomabb kávék egyike…

Tiltott gyümölcs

A fekete leves diadalútját háromszor próbálták megtörni, szerencsére sikertelenül. Először a 16. századi Mekkában, és a tilalom meglehetősen sokáig, kerek 30 évig húzta. 1675-ben a többek között szabados udvaráról is elhíresült II. Károly angol király tiltotta be a kávéházakat, hogy megakadályozza a nép politikai szervezkedését. Más vélekedések szerint sokkal inkább a királynéról és róla terjesztett pletykák aggasztották. Akárhogy is, nem járt sikerrel. Végül két évvel később Nagy Frigyes porosz uralkodó is betiltotta a kávét, mivel az akkor újdonságnak számító ital hatására olyan mértékben áramlott ki a pénz az országból, hogy az már érezhetően negatív hatással bírt a gazdaságra.

Válóok

Kedves szerelmespárok! Ha bárki is kétségbe vonná a reggel felszolgált csésze ital jelentőségét, fogadja intő jelként a török példát. Ugyanis Törökországban egy időben érvényteleníthették a házasságot, ha a férj nem biztosított kellő mennyiségű és minőségű kávét a feleségének.

Még egy kis történelem

Azt, hogy az 1848-as magyar forradalom a Pilvaxban kezdődött, mindenki tudja. Azonban azt talán már kevesebben, hogy francia és amerikai társai is egy-egy kávéházból indultak útjukra. Sőt: 1785-ben Poroszországban konkrétan a kávé miatt tört ki forradalom! Ugyanis a törvény szerint csak nemesek, papok és magas rangú tisztek fogyaszthatták, és a nép ezzel roppantmód nem értett egyet.

A török kávéfőző (Cezve)

Hogyan készül a jó kávé? Erről persze mindenkinek más a véleménye: a jó öreg kotyogóstól kezdve az automaták termékein át a cukrászdai italcsodákig rengeteg változat létezik. A legrégibb és leghíresebb módszer a török, egyszer mindenképpen érdemes kipróbálni! A pörkölt babszemeket többször átdarálják, amíg megfelelő finomságú nem lesz. A hosszú nyelű sárgaréz edényben a cukorral együtt főzik, minden csésze vízhez egy teáskanál őrölt kávét adnak, és kanállal kavargatva felfőzik. Forrás előtt leveszik a tűzről, majd még egyszer felforralják, és csészékbe öntik. A tetejére 1-1 csepp hideg vizet tesznek, ennek köszönhetően a zacc gyorsabban leülepszik.

 

 

A szerzőről