Pp kicsi 45
2019-04-21
Szeged

Ha gólya vagy Szegeden...

Ha most vettek fel az SZTE-re vagy épp az alapszakod mellett nem volt időd a város rejtett zegzugait bejárni, akkor ez a cikksorozat neked kedvez.

Mindenkinek kell egy támpont, hogy merre is induljon ebben a hatalmas városban, ha valami szépet akar látni, ha egy jót akar enni, vagy csak úgy bolyongana a gondolataiba merülve. A sorozat első részében bemutatjuk a  látnivalókat, amelyek közt akad pár nagyon kultikus éppúgy, mint rejtett kincsek is.

Dugonics tér

Legyen szó bármilyen rendezvényről, ezen a téren mindig találhatsz egy bódét, ahol szuveníreket vásárolhatsz, vagy épp egy hűsítőt elfogyaszthatsz. Ráadásul több vendéglátóhelynek van nyári terasza is! Llegszebb pontja mégis a Dugonics térnek a szökőkút, amelyből olykor zenére lövellnek az égig a vízsugarak.  A hidegebb idő beköszöntével pedig a híres Szegedi Szarvas áll a tér közepén, amellyel selfiet készíteni ér, míg itt tanulsz Szegeden.

Móra Ferenc Múzeum

A Tisza partján fekszik a „Közművelődésnek” szánt épület; ez a régió kiemelkedő kulturális központja. A patinás épület előtt található egy másik csodás szökőkút, illetve gyakran látható itt a Szeged felirat is, amely mára a város szerves része lett. A múzeumba az SZTE-s hallgatók kedvezményes jegyet tudnak váltani, s az időszakos és állandó kiállításokat is érdemes megszemlélni.

Dóm tér és a Fogadalmi templom

Ha valaki hallott már Szegedről, az elsődlegesen a Dóm teret tudja a városhoz kötni, hiszen ez az egyik leghíresebb turistacélpont. Gyönyörű a templom és maga a tér is, valamint a szemfülesek még a Dömötör-torony titkait is megleshetik, vagy épp megcsodálhatják belülről eme ominózus épületet.

Reök-palota

Az 1907-ben elkészült Magyar Ede által tervezett épület már kívülről is gyönyörű látványt nyújt a járókelőknek.  Emellett számos remek estnek ad helyszínt, ahova BTK-s hallgatóként érdemes ellátogatni.

Sóhajok hídja

Nem tévedtünk el gyorsan egy másik városba, Szeged is büszkélkedhet a Sóhajok hidjával, nem csak Velence. A Széchenyi terén a Városháza és a Bérpalota között látható a Sóhajok hídja. A kis híd a két épület között átjáróként funkcionál, melyet a velencei híd mintájaként építettek. 1883-ban Ferenc József uralkodót tisztelték meg ezzel. Mindezt abból az alkalomból, hogy Ferenc József a nagy pusztítású szegedi árvíz után, meglátogatta az újjáépített várost.

Anna Fürdő

A több mint 100 éves fürdőt sem érdemes kihagyni. Persze tudom én, hogy a Napfényfürdő sokkal másabb, de épp ez a különleges ebben az épületben. Csodásan kialakított terek, gyönyörű kupolák, és pihentető éjjeli fürdőzések.

Fehér-tó

Sokan csak a Tiszát kötik Szegedhez, holott számos más vízi világot is találhatunk a városban vagy épp a város közelében. Ilyen a Fehér-tó is, amely a Kiskunsági Nemzeti Park részét képezi, s számos különleges madárfajt vonultat fel.

Vértó

Még egy tavacska Szeged rejtett kincsei között. Az eredettörténete homályos, hogy miért éppen ezt a nevet kapta. De ha szeretjük a nyugalmat, és a kiskacsákat érdemes ellátogatni erre, míg be nem köszönt a hideg idő.

Ne feledjétek, ez még csak egy kis ízelítő! A cikk hamarosan folytatódik!

Addig is kezdjétek meg a barangolást a városban, ami hamarosan az otthonotok lesz!

A szerzőről