Pp kicsi 45
2019-03-26
635954553686381695 318657340 college stress

Öt tipikus egyetemista kifogás a vizsgaidőszakban

Így (nem) tanulunk mi.

Tanulni kell. Tanulni nehéz. Tanulni kell(ene, majd…). Persze a sikeres vizsga érdekében végül mindenki rászánja magát a tankönyvekkel való ismerkedésre, de a legtöbben előtte azért futunk pár tiszteletkört. És hiába fogadkozunk, hogy megváltozunk, ez mégis mindig így megy, félévről félévre. Hiszen a hagyományokat tisztelni kell… (hosszabb felvezető)

Lássuk a top 5 kifogást!

1. „Takarítanom kell!”

Kinyitod a tankönyvet, kipakolod (gondosan sorba rendezve) a jegyzeteket, kihegyezed a ceruzádat, újratöltöd a tolladat… és hirtelen rád tör a felismerés, hogy „ezen a szemétdombon nem lehet élni!”. A szorgalmi időszak tetemes részében egyébként gond nélkül ment a dolog, sőt még te voltál felháborodva, ha bárki célozgatni mert a nem épp túltengő rendszeretetedre. Most mégis nekifogsz gondosan portalanítani és átrendezni minden négyzetcentimétert a szobádban. Az első hét végére készen is vagy… legalább az íróasztaloddal.

2. „Első az egészség!”

A szemeszter során simán etted a hamburgert gyrossal, a mozgás pedig kimerült a söröskorsó emelgetésében. (Haladóknak reggel a busz utáni futásban, mert a hosszúra nyúlt éjszaka után nehezen indul a nap.) A félév utolsó napján azonban egyszerre megvilágosodsz, hogy nem mehet ez így tovább! És nekiállsz reformrecepteket keresni a neten (2-3 óra/ nap), majd felkutatni és elkészíteni ezeket az ételeket (3-4 óra/nap). Tanulni ugyan nem sok idő maradt, de ez van. Elvégre is az egészségedet csak nem áldozhatod fel a jó jegyekért, nem igaz?

3. „Nem hanyagolhatom el a családot!”

Meg a barátokat. No és a szomszédot sem! Normál üzemmódban gepárdmódra sprintelsz végig az úton, ha a túlsó sarkon meglátod közeledni a szomszéd Icuka nénit, de vizsgaidőszakban ellenállhatatlan vágyat érzel, hogy átkopogj hozzá és kérj tőle kölcsön két zellert. Szerencsétlen zöldségnek ugyan a szagát se bírod, de hátha a nénire rájön a mesélhetnék, és addig se kell ránézned a tételsorra.

4. „Első az egészség” – haladó szint

Máskor gyakorlatilag rácsapod a kedves szülőkre a telefont, ha afelől érdeklődnek: jártál-e már idén fogorvosnál/ szemésznél/ doktor akárkinél. Mert te már nagylány/ nagyfiú vagy, és egyébként is húszéves és halhatatlan. Most azonban varázsütésre sajogni kezd a fogad, hasogat a füled és kapar a torkod… ja, és mintha a derekad körül is szaggatna valami. Ha jól ügyeskedsz, minden hétre jut egy-két orvos. Mert te olyan felelősségteljes, preventív szellemű állampolgár vagy… ugye?

5. „Szétmegy a fejem, ha nem lazítok egy kicsit!”

Jogos. Ezzel nincs is semmi baj, egészen addig, amíg a húszperces epizód megnézéséből egész délutános filmmaraton nem lesz. (Vagy a „csak egy fejezet” elolvasásából… khm… fogalmazzunk úgy, hogy sokkal több.) Szóval pihenni lehet, pihenni kell is – de csak mértékkel! És az se baj, ha a szabad levegőn kerítesz rá sort.

 

Írta: Pásztor Pálma

A szerzőről