Pp kicsi 45
2019-01-16
Are you trying too hard to be a good parent

Szigorú szülők neveltek fel? Akkor ezeket a mondatokat biztos, hogy te is ismered!

Mellettük korán megtanulhattad: az élet nem mindig habostorta.

Az ismerősi körömben két szülőtípus a leggyakoribb: a mindent megengedő és a túlszabályozó. Az én szüleimről büszkén elmondhatom, hogy már a kezdetektől ismerték az arany középutat, de persze az atyai, olykor anyai szigorhoz nekem is volt párszor szerencsém. Egy baráti közvéleménykutatás eredményei következnek, a leggyakoribb mondatokból; neked ezekből mennyi ismerős?

"Este 10-re itthon legyél!"

Ha nem, a következmények változatosak lehetnek, de alsó hangon is egy számonkérő telefonhívásra vagy alapos fejmosásra számíthatsz.

"Velem ne ellenkezz, az anyád/apád vagyok!"

A klasszikus. Nincs olyan, aki ne hallotta volna már egy balul sikerült vita végén, nem igaz?

A titkosszolgálat akcióban

"Ki volt ez a srác/lány?" A kérdés csak alibi, annak elleplezésére, hogy ők már régen tudnak mindent a kiszemeltedről. Az ablakon át meglesték, milyen "sunyi ábrázata" van, arról nem is beszélve, hogy látott már vele a Bori néni is kettesben. Egyszer belefutottatok még a Pista bácsiba is, aki a leveleket hozza, és véletlenül a Jankával jár egy osztályba, akinek az anyukája a könyvtárosnéni. Említettem már, hogy MINDENT?!

"Ez a gyerek rossz hatással van rád!"

Jajj. Az olyan aranyos, amikor a szüleink elhiszik, hogy mi magunktól tényleg sosem ugrottunk volna bele az udvar végi, gigantikus pocsolyába, vagy nem szöktünk volna haza kicsit hamarabb a napköziből. Mert mi olyan kis ártatlanok voltunk, mindig is, ugye?

"Ameddig meg nem tanulsz/rendet nem raksz, nem mész sehová!"

Kivéve, ha van egy hátsó ajtó is a házon... De neem, persze, mi mindig elkészültünk mindennel, időre. Ha nem, akkor meg legalább úgy tettünk, mintha. Néha az is segített.

+1. "Ezt nem veheted fel! Nem diszkóba mész, hanem suliba!"

A "botrányos" öltözködés szépségei. Emlékszel még arra, amikor el kellett magyaráznod, miért is kell neked egy hideg téli napon a legszebb, térd fölé érő szoknyádat felvenni, és a "mert csak" nem számított indoklásnak? Érvelni jól megtanultál a végére, az biztos. :)

 

Írta: Holecska Tünde

A szerzőről