Pp kicsi 45
2019-01-16
Shepron consejos para hacer m%c3%a1s confortable un largo viaje en coche

Itt a tavasz: a legjobb helyek túrázásra, kirándulásra

Túracipőt fel!

Bár a tél idén kitartónak bizonyult, azért még nem kell a négy fal közé szorulva várni a nyarat. Változatos túratippjeinkből hidegebb és melegebb időre egyaránt válogathattok!

 

A vízen lebegő falu

Ha attól tartasz, hogy a kései hó elrontja a régen várt kirándulást, akkor Bokodra menj! A kis falu Oroszlány mellett található, és érdekessége, hogy „lebeg a vízen”. Az ódonnak látszó stégek kifejezetten romantikusak, szinte kínálják a fotótémát. A tó maga az Oroszlányi Erőmű hűtőtavaként született, és ennek köszönheti, hogy vize télen sem fagy be.

 

Egy cseppnyi Japán

A távol-keleti ország legendás cseresznyefa-virágzásáról már biztos mindenki hallott. De gondoltad volna, hogy hazánkban is lehet részed hasonló élményben? Nagykörűn (Szolnoktól nem messze) található egy gyönyörű cseresznyéskert, ahol április 16-án nemcsak a varázslatos látványt csodálhatod meg, hanem izgalmas rendezvényeken is részt vehetsz.

 

Tapolcai tavasbarlang

Ha nem kedvezne az időjárás, akkor keresd fel Tapolcát! Itt található Magyarország negyedik leghosszabb barlangrendszere (3280 m hosszú); a járatokat a mészkőből felépülő barlang repedéseibe bejutó víz alakította ki. Érdekessége, hogy teljes terjedelmében a város alatt húzódik. Ilyen nincs még egy! A rossz hír, hogy nagy része teljesen víz alatt fekszik – a jó pedig az, hogy egy szakaszát csónakkal lehet bejárni. 2015-ben még egy vadonatúj látogatóközpontot is nyitottak felette, mely izgalmas programokkal várja a gyerekeket és a felnőtteket egyaránt.

 

Tihanyi levendulás

A tavasz későbbi szakaszára javaslom. Bár a híres szüret csak június táján aktuális, a jellegzetes illat már jóval korábban belengi a környéket. Nem beszélve a mélylila virágszőnyegről, amely lenyűgöző látvány!

 

Egerszalók sódombja

A világon csak két másik helyen láthatsz hasonló képződményeket: a Yellowstone Nemzeti Parkban (Észak Amerika), valamint Pamukkelában (Törökország). A lélegzetelállító sódomb a 410 méter mélyről feltörő 65-68 Celcius-fokos hévízforrásnak köszönhető, amely magas arányban tartalmaz kálciumot, nátriumot, magnéziumot és ként. A rendkívül magas hőmérsékletű víz ugyanis lehűlés közben nem tud ennyi oldott anyagot elraktározni magában, és az így kicsapódott anyagok hozták létre a képződményt. A termálvíz egyébként kiválóan alkalmas csontsérülések, valamint ízületi és reumatikus fájdalmak enyhítésére, de ivókúrára is szokták ajánlani.

 

Szegedi Füvészkert

Saját környékünk szépségei mellett hajlamosak vagyunk elsuhanni. Pedig nem kellene, mert például a Füvészkert mindig tartogat számunkra meglepetést. Melegházai télen-nyáron egzotikus növényekkel várnak, de április táján már a szabad ég alatt is bőven akad látnivaló. Tarka sáfrányok és ciklámenek fogadják a látogatókat, a sziklakertben martipalu virít. Érdemes a gyertyános tölgyesben is sétát tenni, mert olyan különleges virágok nyílnak, mint a májvirág, a pettyegetett tüdőfű és a hunyor.

 

Írta: Pásztor Pálma

A szerzőről