Pp kicsi 45
2019-04-21
Maxresdefault 1

Mesék, amiket gyerekkorunkban traumaként éltünk meg

Chucky.

Na jó, ezt még felnőttként is traumaként élem meg. Nézzük meg, milyen meséktől rettegtünk titkon, és féltünk, hogy éjszaka belecsöppenünk a mese világába.

1) Piroska és a farkas

Jön a csúnya farkas és megeszi a nagymamát és Piroskát is, aztán a vadász felnyársalja. Tök guszta kis mese, nem csoda, ha te is paráztál tőle. De ugye tudod, hogy a modern elméletek szerint Piroska nővé válásáról szól és a farkas iránt nemi vágyat érez, na jó, igen, ez egy kicsit pfuj.

2) Jancsi és Juliska

A gondos szülő kiteszi a két kisgyereket az erdőbe, hadd menjenek útjukra. Van, aki ezt olyan szinten traumaként élte meg, hogy az oviban folyamatosan attól félt, hogy a szülei otthagyják, mint szegény Jancsiékat. De ez csak a kezdet, utána jön a gonosz boszorkány, aki meg akarja sütni, majd enni a gyerekeket. Ez egy rossz horrorfilm témája is lehetne, nem igaz?

3) Hófehérke és hét törpe

Laza, hogy a gonosz mostohaanya Hófehérke szívét kéri, majd a vadász egy disznó kitépett szívével áll elő, nem? Na, meg aztán meghal és felöklendezi a mérgezett almáját. Ennek a mesének is van modern értelmezése, ami röviden annyi, hogy Hófehérke egy ribanc és megvolt neki mind a hét törpe.

4) Csipkerózsika

Szegényke 15 évig burokban élt és aztán hopp, megszúrja az ujját és 100 évre álomba merül. Ma már irigyeljük, hogy ennyit alhatott, de akkor azért elég morbidnak is tűnhetett a hosszú kóma. Persze a modern értelmezések itt is megjelennek, pl. hogy a királyfi megerőszakolta szegény alvó lányt. Na, ez a morbid.

5) Néhány Andersen mese

A rút kiskacsát otthagyja az anyja, mert csúnya. Hát, tök jófej szülő ez is, ha csúnya, akkor hadd vesszen szegény pára, na köszi.

A kis gyufaárus lány, akinek sanyarú sorsa végén annyi jár, hogy egy szál gyufa mellett megfagy. Ez csak egyszerűen durván szomorú.

Az oroszlánkirályban is azért nem a legvidámabb pillanat, amikor az apuka meghal. Hány kisgyermeket (vagy nagyot) siratott meg ez a mese?

6) Grimm se maradjon le

Konkrétan a Kékszakáll című "mesére" gondolok. Egy szegény lány hozzámegy egy kék szakállú herceghez, és mikor a férfi elutazik, a lány megtalálja a pincében az előző arákat kiállítva. Bájos. Pláne, hogy "Grimm legszebb meséi" mottó alatt fut, itt akár meg is nézheted. Az meg kicsit sem para, hogy a főcímben azt éneklik: "mintha álmodnál, ott ül ágyadnál, mesekönyvek népe" hát köszi. :D Egy mondanivalója azért van a mesének: ne menj hozzá szó nálkül egy csávóhoz, csak mert látod, hogy gazdag.

+1) A japán morbiditás

Avagy Son Goku és a társaik. Öldöklés, vér, hulló belsőszerveik és még sorolhatnám. A japán mesék nem törődnek annyira a gyerekek törékeny kis világával, hadd hulljanak a fejek! Hála az égnek én inkább Spongyabobot néztem.

Na, ki áll készen egy jó kis mesedélutánra?

 

Írta: Tikvicki Dóra

A szerzőről