Pp kicsi 45
2019-01-16
N spring reading 628x314

10 könyv, amit mindenképpen el kell olvasnod tavasszal

Vigyázat, magyar szépirodalom következik!

Felsorakoztatok 10 könyvet a magyar szépirodalomból, amik megérnek egy misét, és nekem abszolút bejöttek, érdemes elolvasni, netán újra olvasni őket, nézzük!

1) Csáth Géza: Egy elmebeteg nő naplója

Méltánytalanul keveset beszélünk róla, pedig novellái is kifejezett remekművek Higgyétek el, ez a könyv is kifejezetten érdekes lehet bárki számára, bármilyen érdeklődési körrel. Betekinthetünk egy nagyon élethű, orvosi feljegyzésekbe egy freudi pszichoanalitikus szemüvegen keresztül.

2) Déry Tibor: Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról

Kicsit laza, kicsit elvont, nagyon sokatmondó. Kifejezetten ajánlott a fiatal generációnak, akik szeretnek elgondolkodni, és a dolgok mögé nézni.

3) Kosztolányi Dezső: Nero, a véres költő

Kosztolányi új oldala tárul fel ebben a talán kicsit kevésbé ismert könyvben. Izgalmas, elgondolkodtató, valamint a történelmet kedvelőknek kifejezetten ajánlott.

4) Móricz Zsigmond: Kivilágos kivirradtig

Egy múltbéli sarkalatos időpontot mutat meg az emberi viszonyokon, érzéseken keresztül. Elgondolkodtató és olvasmányos hősmentes regény.

5) Szabó Magda: Az ajtó

Mindennapi, mégis nem mindennapi történet, furcsa befejezéssel, ahol egy 20. századi, magára maradt nő szomorú élete tárul elénk.

6) Karinthy Frigyes: Utazás a koponyám körül

Valóságos történetet beszél el az író, hiszen saját agyműtétjét járja körbe a műben, Karinthyhoz méltó humoros stílusban.

7) Babits Mihály: Gólyakalifa

Annak ajánlom, aki egyben egy lélektani és egy detektívregényhez hasonlatos művet szeretne a kezébe venni. Ráadásul egy kis freudi pszichoanalízissel is eljátszogathat az olvasó, ha igazán belemerülne.

8) Szerb Antal: Utas és holdvilág

Egy lélektani, önelemző regény a fiatalság és felnőttség kettősségéről, ami nyilván mindenki számára releváns, és érdekes olvasmány.

9) Kondor Vilmos: Budapest noir

Annak, aki nem tudná, tök jó magyar krimik vannak, úgyhogy érdemes belevágni Gordon Zsigmond nyomozgatásaiba.

10) Füst Milán: A mester én vagyok

Aki egy férfi-női viszonyról szeretne olvasni, egy nem mindennapi megközelítésben, az ne fogja vissza magát ettől a könyvtől, csak ajánlani tudom.

Remélem sikerül ezekből szemezgetni!

 

Írta: Tikvicki Dóra

A szerzőről