Pp kicsi 45
2018-09-22
Respect nature don u2019t bite the hand that feeds 1 768x442

10 tipp a környezettudatosság jegyében

Ne csak a szomszéd kertje legyen zöldebb!

Már néhány apró lépéssel is sokat tehetsz a környezetedért. Fogadd meg tippjeinket és változtass most!

Fontos az off gomb!

Ha tudod, hogy jó pár óráig nem fogod használni a laptopodat, akkor ne hibernáld, hanem kapcsold ki. Éjszakára pedig mindenképpen. Gondoltad volna, hogy ezzel legalább 40 wattórát takarítasz meg?

Takarékoskodj a vízzel!

Ha eddig mindennap kádban fürödtél, akkor ebből néhányat válts fel zuhanyzással. Így a környezetedet is kíméled, extraként pedig még pénzt is spórolsz. Ennél is egyszerűbb, ha fogmosás közben nem folyatod a vizet.

Le a palackozott italokkal!

A műanyag palackoknak sajnos csak csekély százalékát hasznosítják újra, a nagyja a szeméttelepen landol. Hidd el, hogy az ásványvizek többsége alig, vagy semmivel sem jobb minőségű, mint lakásunk csapjából folyó víz!

Csak természetesen!

A wellnessőrültek is szajkózzák, de nem csak az ő kedvükért érdemes lemondani a mesterséges anyagokkal felturbózott ételekről (és italokról). Az organikus élelmiszerek nemcsak egészségesebbek, de elkészítésük sem károsította a környezetet.

Gyűjtsd szelektíven a hulladékot!

Most már sok bolt környékén is találhatók szelektív hulladékgyűjtők, de akad belőlük az egyetemi épületekben is. Nem olyan nagy fáradság külön zacskóba tenni a papírhulladékot és az üres palackokat (ha eddig még nem sikerült lemondani róluk), viszont ezzel az apró lépéssel rengeteget zöldítesz a környezeteden. Ha általános iskolás is van a rokonságban, akkor őt is megörvendeztetheted a papírgyűjtéskor.

Vásárolj helyit!

Gondolj csak bele: a termék szállításához kevesebb üzemanyagot kell felhasználni, kevesebb csomagolóanyagra van szükség és ráadásul még a környékbeli termelőket is támogatjuk!

A régi menőbb?

Bizonyos körökben divat félévente mobilt cserélni, de te ne tartozz közéjük! Egy átlagos kategóriájú okostelefon évekig hűségesen szolgálhat téged. Az új márka helyett inkább azzal villogj, hogy te ezzel is vigyázol Földünkre!

Másodkézből

Attól, hogy valaki egyszer már használta, még neked is jó lehet. Sokan kedvelik a turikat, de a lehetőségek tára ennél jóval bővebb! Például az új albérlet berendezésekor nemcsak környezettudatos, hanem olcsó(bb) megoldás is használt bútort, szőnyeget beszerezni. Az internetes oldalakon, csoportokban rengetegféle érdekes holmit találhatunk akár „ingyen elvihető” címszó alatt is.

Felejtsd el a nejlonzacskókat!

Erre a szennyezőforrásra már a nagy áruházláncok is felfigyeltek, ugyanis jó ideje felárat számolnak fel a reklámzacskóért. Ha neked is bosszantó az utolsó pillanatban tízforintosokért kotorászni, akkor mindig tarts magadnál többször használható bevásárlótáskát. (Most már jópofa összegyűrhető fazonokat is könnyen be lehet szerezni.)

Plus size

Tudjuk, mostanság ez a modellvilágban is divatos, de ezúttal nem róluk lesz szó. Tartós élelmiszerből vagy épp tisztítószerekből érdemes nagyobb kiszerelést választani. Mivel sokáig eláll, ez nem pazarlás, a csomagolásból adódó szennyezés viszont jóval kisebb, mintha ugyanezt a mennyiséget három-négy részletben szereznéd be.

 

Írta: Pásztor Pálma

A szerzőről