Pp kicsi 45
2019-02-20
Szmk viszkis

A viszkis

Kovács Máté kritikája

Nagyon nem vagyok kibékülve az önéletrajzi filmekkel. Ennek oka az, hogy irrelevánsnak tarom egy adott személy munkásságának keletkezési körülményeit. Nem érdekel a magánélete és az ügyes-bajos dolgai, mert valakiről ezek alapján véleményt alkotni felesleges és arrogáns. Engem az érdekel, amiért ismert lett, amiért egyáltalán valakinek megfordul a fejében, hogy filmet készítsen az illetőről. Engem a produktum érdekel, hogy az hogyan hatott ránk, milyen értékekkel rendelkezik, vagy épp mit vett el az emberiségtől. Persze vannak kivételes esetek, mint például az Ember a holdon című film a zseniális Andy Kaufmanról, a modern komédia egyik legnagyobb úttörőjéről. Ez az eset azért tud működni, mert Kaufman egész élete összeolvadt a szórakoztatás forradalmasításával és az abszurddal. Nagy örömömre A viszkis története is rendelkezik ezzel az attribútummal.

Ambrus Attila egy rendkívül érdekes figura. Az ország egyik fele köztörvényes bűnözőnek tartotta, míg a másik a rendszerváltás vesztesesei közül felemelkedő szabadságharcos szimbólumát, a korrupció megelégelőjét, a „modernkori Rúzsa Sándort” látták benne. Sokan érkeznek azzal a kritikával, miért kell egyáltalán egy bankrablóról filmet készíteni? Mert fontos. Mert releváns. Mert tanulságokat vagyunk képesek levonni belőle. Miért készült annyi sikeres film Hitlerről?

Alapvetően a film nem csak a viszkis rabló „karrierjéről” szól. Betekintést nyerünk Ambrus Attila gyerekkorába és szerelmi életébe is. Itt úgy tűnhet ellentmondásba ütközök, de ezek a részek betöltenek egy fontos funkciót. Ezek adják a film fantasztikusan kidolgozott korképét. Az erdélyi magyarok helyzetét, Nicolae Ceaușescu kommunista diktatúráját, az itthoni magyarokba nevelt diszkriminációt a határon túli magyarokkal szemben, a közigazgatási rendszer rettenetes működését, egyáltalán a kisember küszködését a mindennapokban.

A látvány és az operatőri munka kifogástalan. Az akciójelenetek (amikből van bőven) izgalmasak, ritmusosak és realisztikusak. Nem szuperhősöket látunk, hanem esendő embereket. A látvány rendben van a szürke budapesti betonrengeteg ellenére, mert így hiteles, ez van, ezt ismerjük. Ehhez társul a zene, amit sokszor nem igazán tudtam hova tenni. Egy Eredet kopizást hallottam bele a feszült jelenetek alatt játszódó dobritmusokba, ezért nekem nem hozta meg a kellő hatást.

Szalay Bence Ambrus Attila szerepében tökéletes. Nagyon kíváncsian várom a következő szerepét a filmvásznon. Biztos vagyok benne, hogy nem utoljára hallunk felőle. Móga Piroska Kata−, azaz főszereplőnk szerelme - nem kapott olyan erős karaktert, hogy sokat lehessen róla beszélni. Valójában a dolga az volt, hogy gyönyörű legyen, és ezt maximálisan teljesíti is. A kedvenc karakterem az egész film során a nyomozóé, akit Schneider Zoltán alakít briliáns módon. Remek ellenpontozása Attilának, fantasztikus látni a dühöt és verejtéket az arcán. Néhol komikus, néhol pedig egészen drámai. Rendkívül szórakoztató szereplő.

Pontosan úgy, ahogy maga a film is. Nem kell sokat várni A viszkistől. Ez egy Antal Nimród által remekül megírt és rendezett akciófilm és ennél nem is akar több lenni, ami nagyon jól áll neki. Olybá tűnik, a magyar filmgyártás és művészet lassan visszakúszik a világszínvonalra, amire az elmúlt évtized után már nagy szükség volt.  

A szerzőről