Pp kicsi 45
2019-01-17
Cognac

Alkoholmustra: elméleti alapozás

Avagy, te tudod mit iszol?

Tudom, van az a szint, amikor mindegy, csak hasson, de legalább az elmélet szintjén nyújtok egy kis alkoholműveltséget, hogy te legyél a kocsmatröszt!

Végig vesszük az alapvető alkoholos italokat, és megnézzük melyik miből készül, hogy igazi kocsmafilozófusok lehessünk. A sorból most kihagyom a bort és pálinkát, hiszen azt mindenki tudja, hogy tablettából készül. Ezért #csakaházi!

1) Sör

Kezdjük a sort az alkoholok koronázatlan királyával! A sör malátából készül, és 85-95%-ban tartalmaz vizet. A másnaposság elsődleges tényezője a dehidratáltság, szóval igyunk sört! A malátán kívül azért tartalmazhat egyéb pót- és ízesítőanyagokat, mint az árpa, rizs, komló stb.

2) Cider

Számomra ez a sör kishúga, magyaros nevén az almabor. Így már sokatmondóan almából, pontosabban natúr almamustból készül hagyományosan, de persze gyakoriak az imitálások.

3) Pezsgő

A pezsgő erősen savas borból készül, amely meghatározott lépéseken megy keresztül mire pezsgővé avanzsálódik.

4) Vodka

Folytassuk a sort a szeszesitalokkal (gyakran csak az égetett szeszekre alkalmazzák ezt a megnevezést). A vodka tulajdonképpen bármilyen cukorban vagy keményítőben gazdag alapanyagból készülhet, mint például a cirok, rozs, kukorica vagy a búza. Ezek mellett szokás még burgonyából, melaszból, szójababból, szőlőből, rizsből vagy akár cukorrépából előállítani. Vannak már kezdeményezések, hogy korlátozzák azokat az alapanyagokat, amelyből elő lehet majd állítani, de addig is vigyázzunk a vakítós vodkákkal!

5) Tequila

Tequila para todos! A tequila köztudottan mexikói különlegesség, amely a közhittel ellentétben nem kaktuszból készül. A kék agavé cukorban gazdag tövéből erjesztik és párolják, amely nem tartozik a kaktuszfélék közé. Másik tévhit, hogy kukaccal palackozzák, de ez csak kétes eredetű italoknál figyelhető meg.

6) Whisky

Ez a manapság igen felkapott ital általában árpából, árpamalátából, kukoricából, búzából, rozsból készül. A gabonát erjesztésnek indítják, lepárolják, majd fahordóban érlelik. A whisky fajtáit más-más szempontok alapján különböztetik meg, ilyen például a lepárlás módja vagy a cefre típusa.

7) Jägermeister

Személyes kedvenc a töményitalok között, amelynek sok emléket (nem) köszönhetek. A receptje természetesen titkos, viszont tudnivaló, hogy 56 gyógynövényt tartalmaz! Az elsőszámú összetevő a gyömbér, ezt követi a fahéj, a csillagánizs, a kardamon, a narancshéj, és ennyit árulnak el a hivatalos honlapon.

8) Unicum

A Magyarország védjegyévé vált ital egy gyomorkeserű likőr. Több, mint 40 féle gyógynövényből készül, mint a kalumbagyökér, narancshéj, gyömbér, rebarbara vagy a kardamon.

9) Becherovka

Szerinted is karácsony íze van? Nos, ezt az italt 21 gyógynövényből készítik, zsákokba rakva egy héten keresztül alkoholban áztatják, ezt tölgyfahordókba öntik, majd pár hónapon keresztül érlelik. Általában ánizzsal és fahéjjal, valamint egyéb fűszerekkel is ízesítik, innen ered a különleges aromája.

10) St. Hubertus

Ez egy magyar növényi likőr, melynek legfontosabb alapanyaga a narancshéjkivonat, de emellett több, mint 30 gyógy- és fűszernövényt tartalmaz. Zöldesbarna színét a hozzáadott szeszkaramellnek köszönheti.

11) Gin

Legjobb esetben gabonaszeszből állítják elő, maghatározó ízét pedig a boróka bogyója adja. Mellette más fűszereket is felhasználnak, de ízében ez a legjellegzetesebb. Két típusa van az italnak, a desztillált és a kevert gin.

12) Rum

A rumot melaszból vagy közvetlenül a cukornád levéből erjesztik és párolják, tölgyfahordókban érlelik, és esetenként karamellel színezik. Négy fajtát szoktak megkülönböztetni, ezek a fehér rum, arany rum, fekete rum és a fűszeres rum.

13) Abszint

Igen magas alkoholtartalmú ital, mely leginkább már egy bizonyos részegségi szint után közkedvelt. Ízében az ánizs a legmeghatározóbb, de ezen felül tartalmaz fehér ürömfüvet, római édesköményt és egyéb fűszereket.

Nos, ki mit iszik ma?

 

Írta: Tikvicki Dóra

A szerzőről