Pp kicsi 45
2019-01-17
Caracas

Furcsa külföldi karácsonyi szokások

Rántsuk le a leplet a legfurább ünnepi hagyományokról!

Itthon mindenki tudja, hogy mire kell gondolni, ha a karácsony jön szóba, azonban egyes országokban lehetnek eltérő, esetleg fura szokások is. Ezekből szemezgettünk!

Szenteste + szauna

Hóból aztán itt nincs hiány! Olyannyira nincs, hogy az emberek kezdenek egy kis melegségre vágyni. Így hát szenteste az egész család testületileg szaunázik az ünnepi vacsora előtt. Utána a forgatókönyv már hagyományos, annyi eltéréssel, hogy az ajándékokat egy manó, a Jultomten hozza. Svéd gyereknek lenni azért is jó, mert a karácsonyi hangulat már december 13-án elkezdődik. Ez a Luca-nap, amikor a lányok fehérbe öltöznek, és egy hétgyertyás koszorúval a fejükön viszik szüleiknek ágyba a reggelit.

Dalra fakadva

Spanyolország közismerten erőteljesen katolikus ország, azonban egy kis játékosság azért még náluk is bőven belefér. December 22-én hagyományszerűen lottót vásárolnak, a számokat pedig szenteste húzzák ki és ismertetik a nézőkkel. Méghozzá énekelve.

Pukkasztó népség

Angliában nagy népszerűségnek örvend még a „karácsonyi pukkantó”, amely egy csillogó papírba csomagolt, keménypapírból készült henger. Gyakorlatilag úgy fest, mint egy túlméretezett szaloncukor. Mindig két ember szakítja szét, ezt egy kisebb petárdaszerű pukkanás kíséri. A hengerben egy színes papírkorona, egy vicc és egy kis ajándék található.

A brit hagyományok némi varázslásnak is teret engednek. Nem kell hozzá más, csak egy karácsonyi puding – meg egy kis odafigyelés. Ugyanis a készítése közben elgondolt kívánság csak akkor teljesül, ha a keverést az óramutató járásával egyező irányban végezzük.

Déli temperamentum

Venezuelában igazi latin-amerikai fiestahangulat uralkodik ilyenkor. A fővárosban, Caracasban ugyanis karácsony estéjén lezárják az utcákat, és az emberek görkorcsolyával mennek a templomba.

Karácsony, csipetnyi „hallowennel” fűszerezve

Az ukránok ennyire extrémek. Náluk a karácsonyfán simán megfér egymás mellett az angyalka és a műpók, meg a műpókháló. Sőt, ha véletlenül igazit is találnak a fán az ünnep reggelén, az kifejezett szerencsét jelent!

Szörfre váltott szán

Mit tegyen szegény Mikulás, ha nincs se hó, se rénszarvas? Kreatívan megoldja a problémát, és szörfre pattan! Az ajándékosztó Ausztráliában szokott így menőzni, de ha elfáradva mégis inkább szánba ülne, azt se hagyományosan teszi. A kontinensnyi országban ugyanis 8 kenguru húzza a járművét.

 

Írta: Pásztor Pálma

A szerzőről