Pp kicsi 45
2018-05-23
%c3%adgy %c3%a9ld t%c3%bal az egyetemkezd%c3%a9st g%c3%b3lya

Gólya vagy? Így éld túl az egyetemkezdést!

Jótanácsok az első hetekre.

Biztosan emlékeztek rá, hogy milyen érzés volt általános iskola után egy új suliba menni, úgyhogy a mostani érzés sem lehet idegen számotokra. Ismét egy új intézménybe csöppentek, ahol ti lesztek a legkisebbek – újra. Noha azért már nem vagytok azok a félős gyerekek, akik egykor voltatok, mégsem lehet olyan könnyű bemenni az első órátokra, ahol számotokra csupa idegen ember lesz, ráadásul sem a tanárt, sem az épületet nem ismeritek még. Íme pár jótanács, hogyan is vészeld át ezt a kezdeti időszakot.

 

1. Légy optimista!

Ez a legfontosabb, mert ha úgy mész be az egyetemre már az első napon, hogy ez csak három, öt, hat, vagy akárhány évnyi szenvedés lesz csak, akkor úgy is lesz. Nincs mit kertelni, le a keserű arckifejezéssel, felejtsd el, hogy már megint tanulni kell, és próbálj meg pozitívan hozzáállni ehhez az egészhez!

2. Legyél bátor!

A szaktársaid is ugyanúgy be vannak szarva, mint te. Legalábbis a többség, úgyhogy ne érezd magad kellemetlenül, amiért még kicsit félve mész be az órákra, hiszen ez természetes. Pár hét, és megismered a szaktársaidat, megszokod a helyet is, utána már semmi hasonló problémád nem lesz.

3. Nyiss!

Minimum három évet azzal a dagi fiúval fogsz eltölteni, aki első órán melléd ült, vagy azzal a festett hajú lánnyal, akit nem lehetett nem észrevenni a kedd reggeli nyolcas órán. Tekintve, hogy úgyis kommunikálnod kell majd velük órákon, nincs túl sok választásod, mint megismerkedni velük. Tegyél jó benyomást és legyél te az első, aki bemutatkozik, aki nyit feléjük, hidd el, értékelni fogják. Szerezz barátokat, mert a JATE bulik nem olyan mókásak egyedül! ;)

4. Menj el!

Úgy értem az egyetemi, kari rendezvényekre. Még akkor is, ha csak egy GT-s csapattalálkozó, vagy kari nyitóbuli van, segít, de igazából bármilyen rendezvény, ahol szocializálódhatsz, ismerkedhetsz, jót fog tenni, és kevésbé fogod magad idegennek, újnak érezni az egyetemen.

5. Készülj az órákra!

Igaz, hogy az első hét többnyire laza, és a tanárok egy része nem is tartja végig az órát, de egyrészt ne építsetek erre, mert kivételek mindig vannak, illetve az első hétnek gyorsan vége van, a másodikon pedig már dolgozni is kell, úgyhogy ne vegyétek félvállról a tanulást sem. Nyilván nem azt mondom, hogy járjatok be az összes előadásra (bár azt is túl lehet élni!), de ha kell, olvassatok, gyakorlatokra/szemináriumokra pedig készüljetek, mert az sosem sülhet el rosszul, és nem attól leszel menő a szaktársaid szemében, ha hétről hétre te vagy az egyetlen, aki nem tud válaszolni az oktató kérdéseire!

 

Írta: Fazekas Mihály

A szerzőről