Pp kicsi 45
2019-03-26
454191.1

TOP10 bunyós film

A legjobb pofonok ezekben a filmekben sültek el.

Az ember-ember, ököl-ököl elleni harc az egyik legősibb és legmacsóbb, tiszteletkiváltó toposz. A legjobb verekedős, bokszolós és különböző harcművészeteket tartalmazó tíz filmet próbáltam összegyűjteni. Ugyan nem láttam az összes hasonló témájú alkotást, de férfiként azért eleget ahhoz, hogy legyen relevanciája a listámnak.

10. Tomboló ököl (Fist of fury)

A Bruce Lee filmek csúcsa nem maradhat le a listáról. Alapfilm, mely kultfilmmé nőtte ki magát. Nagyon érződik belőle, hogy milyen fontos volt régen a keleti harcművészet, a szép mozgás és erő, no meg természetesen a győzni akarás is. Maga a történet nem vesz le a lábáról, csak az ökölharcok. A töltelékcselekmény egy csordogáló bosszútörténet, mely egyszerűbb, mint egy barlangrajz. Ennek ellenére mégis látni kell a kor harcművészetét és a filmes megvalósítását.

09. Vér és csont (Blood and bone)

A börtönből szabadult Bone elindul, hogy betartsa szavát, amit egykori cellatársának és barátjának tett: megvédeni annak feleségét és fiát. A feladat azonban nem olyan egyszerű, mint hitte, mert a fiút örökbe fogadták, az asszony pedig egy gengszterfőnök nője lett. Utcai harcokat kell felvállalnia, hogy közelebb férkőzzön az elnyomott családhoz. Ez pedig rengeteg nyers akciót hordoz magában. Michael Jai White pont ilyen szerepekre termett. Tekintete és fizikai felépítése tökéletesen hitelessé teszi karakterét. Összességében tehát kemény dumák, még keményebb pofonok, de a sztori nincs túlbonyolítva, mégis kielégítő.

08. Részeges karatemester (Jui kuen)

Személyes kedvenc. Sokak számára idegesítő és idétlen humort tartalmaz, de aki le tudja vetkőzni ezt az ellenszenvet, az remekül fog szórakozni az amúgy tanulságos és rendkívül sok harci elemet tartalmazó filmen. Nagyszerűen ötvözi a komoly és vicces jeleneteket, az pedig bámulatos, hogy milyen trükkökre képes a főszereplő, Jackie Chan. Woo-ping Yuen műve teljes mértékben ázsiai és szerintem igazi klasszikus is.

07. Rajtaütés 2. (The raid 2.)

Aki látta az átlagosnál egy kicsit jobb első részt, az most szorozza meg az elődöt kettővel, adjon hozzá egy kis maffiát, művészi operatőri húzásokat és meg is kapja a 2014-es év akciófilmjét. A fejlődés lehet, hogy annak is köszönhető, hogy a walesi rendező, Gareth Evans bátrabban nyúlt az európai és hollywoodi megoldásokhoz is, és így kellőképpen felpezsdítette a folytatást. A mozik helyett DVD-n megjelenő fél-ázsiai, rendkívül hosszú műremek brutális, változatos és profi, azaz kihagyhatatlan szórakozás, különösen az ütlegelés kedvelőinek.

06. Dühöngő bika (Raging bull)

Scorsese és DeNiro kettőse egy igazi örökzöldet hozott össze annak idején. A már 35 éves film minden nagyobb díjátadón remekelt és több elismerést is bezsebelt 1980-ban. Köztük a legfontosabb, hogy Robert DeNiro a Dühöngő bikának köszönheti második Oscar-díját. Az ökölvívó Jake La Motta a brutális harcmodora miatt kapta a Bronxi Bika nevet. A kitűnő színész 40 kilót hízott a szerep élethű elsajátítása érdekében. Ezen kívül a fantasztikus kamera beállításokat és a precíz vágást kell kiemelnem.

05. Hős (Heroe)

Egy másfél órás hongkongi-kínai akciófilmmel folytatom a lajstromot, amely nem csupán az eszeveszett pofonokról szól. Kína történetének egyik legvéresebb korszaka ez: a birodalom hét királyságra szakadt, a különböző uralkodók évszázadok óta vívnak elkeseredett küzdelmet a hatalomért, a halál és a szenvedés a mindennapi élet részévé vált. 2003 egyik legnagyobb meglepetése volt a szakmában. Számos elismerést kapott, különösen a Hong Kong Filmfesztiválon tarolt, de az Oscar-gálán is az öt legjobb idegennyelvű film között volt. A főszereplők közül pedig elég csak Jet Li nevét megpillantanunk.

04. Vitathatatlan-széria (Undisputed)

A Vitathatatlan 1-2-3. azért került ilyen előkelő helyre, mert rendkívül látványos, csontkemény mérkőzéseket nyújt, és ahogy haladunk előre a folytatásokban úgy lesz egyre jobb a filmek minősége. A börtönbox szabályai sokkal szabadabb teret engednek a rendezőnek, mint egy sima sportfilmben, ez adja a sava-borsát.

03. Millió dolláros bébi (Million Dollar Baby)

A 2005-ben Oscar-díjat bezsebelő filmet a nagyöreg, Clint Eastwood rendezte. A mester főszerepet is vállalt, bébije pedig az ugyancsak szoborral jutalmazott Hilary Swank volt. Az Akadémia minden porcikájával nyomta a Millió dolláros bébit, de ez esetben volt is miért. A színészek óriási részt vállaltak a sikerből. Morgan Freeman is remekelt, ő is díjazott volt. Hatalmas, megdöbbentő csavarja miatt még izgalmasabb és súlyosabb film.

02. Warrior - A végső menet (Warrior)

A Warrior a kevert harcművészetek (MMA) világába kalauzol el, ahol a küzdő felek mindenfajta küzdősport (boksz, birkózás, dzsiu-dzsicu, thai boksz, dzsúdó, kung-fu, karate, stb.) fogásait alkalmazhatják egymással szemben, viszonylagos kötöttségek nélkül. Kőkemény világ ez, igazi harcosoknak való, amelyben most egy testvérpár küzdelmeit követhetjük figyelemmel. Tom Hardy és Joel Edgerton páratlan párosa berántja a nézőt egészen a ring melletti első sorba, ahol összezárt izmokkal, csikorgó fogakkal vizsgálhatjuk a feszült, izgalmas és férfias mérkőzéseket. Minden sportembernek ajánlom.

01. Rocky-széria

Ki más kerülhetne a dobogó legfelső fokára, mint Sly Rockyja? Egy ember egész élete, hihetetlen sorsa és küzdelmei, no meg számos parádés ellenfél… Kihagyhatatlan klasszikus és örök kedvenc!

Képek: straight2dvdmovies.com | filmzabalo.eu | est.hu | forbes.com | rogerebert.com | theotherjournal.com | hu.axn.com | deviantart.com | toutlecine.challenges.fr

A szerzőről