Pp kicsi 45
2019-04-21
Szeged katica partyponty

A szegedi katicarobot Londonban

A szegedi Informatika Történeti Múzeum állatrobotját, az 1957-es tervezésű katicabogarat bemutatják Londonban.

A szegedi Informatika Történeti Múzeum állatrobotját, az 1957-es tervezésű katicabogarat bemutatják Londonban.

A katicát (vagyis az eredeti klónját) a londoni Science Museumban a csütörtöktől vasárnapig tartó RobotvilleEU nevű kiállításon mutatják be. A kiállítás célja, hogy bemutassa az európai robottechnológia és innováció élvonalbeli példáit, és felvegye a diskurzus vonalát abban a kérdésben, hogy hogyan válnak a robotok mindennapi életünk részeivé.

1957-ben a szegedi egyetemen Muszka Dániel tervezte és építette meg a szegedi katicabogarat. A 81 éves tervező viszi bemutatni Londonba a robotot.

A bogár maga egy kibernetikus gép, az első magyar műállat, az informatika első hazai ujjlenyomata. Felépítését tekintve a műállat így néz ki : 60 cm hosszú, 40 cm széles, 25 cm magas gépben a stilizált, hétpettyes külső héj alatt kap helyet az elektronika, a mozgást 3 darab gumikerék segíti. Belső szerkezete elektroncsövekből, germániumdiódákból, fotocellákból, jelfogókból, elektromotorokból és mikrofonból áll, a 220V-os áramot hálózati kábelen keresztül kapja. A Katica a szemébe és a pettyeibe épített érzékelőkön keresztül fényre, hangra, tapintásra reagál.

http://www.youtube.com/watch?v=AyyDi4cXN5U

Az EUNIC London RobotvilleEU projektjének koordinátora, Paulina Latham elmondta, hogy a “robot” szó 90 éves, ezt a kifejezést Karel Capek cseh író kreálta és használta először R.U.R. című darabjában.

mti, www.infmuz.hu

A szerzőről