Pp kicsi 45
2019-04-21
945140 519588924770602 1138153653 n

RANDOM március

A szegedi RANDOM nevű képzőművészeti csoport munkáiból válogatunk márciusban. Ismerjük meg őket! 

Szeged gazdag képzőművészeti életének egyik alappillére a RANDOM csoport. Számos stílusban alkotnak, több nívós kiállítással színesítették már a város programjait, és egy a térségben formabontó happeninggel is jelentkeztek. A csoport tagjai jelenleg: Kazi Roland, Ricz Géza, Tóth Eszter, Filius István, Egresi Nóra, Kovács Gyula, Szabó Nelli, Vörös Anett, Marton Ádám, Árnyas Koppány Ákos.

A csoport tagjai Szegeden és Budapesten élnek, van köztük festő, grafikus, formatervező, üvegművész, szobrász. Azonban van, ami ellentmondást nem tűrően összeköti őket: mindannyian az SZTE Rajz- Művészettörténet Tanszék egykori hallgatói. Amikor 2011-ben megalakult a kör, még a legtöbb tag hallgató volt, nagyobb létszámmal indultak, ami idő közben egyre morzsolódott, és mára az aktív magra szűkült. Többen közülük önálló tárlatokkal is jelentkeztek, így Ricz Géza tárlata például jelenleg is látogatható a SZAB-székházban, Árnyas Koppány Szegeden és Budapesten is bemutatozott, hogy csak az országos eseményeket említsem, Kovács Gyula pedig a Somogyi Könyvtárban töltötte meg a falakat tavaly. 


Kiállítás a Kapca Bisztróban, a Hermész Szegedi Alkotók Körével közösen (fotóriport)

Csoportos kiállításaikat a TIK galériájában, az Oázis kávézóban, a Rongy kocsmában és az akkor még működő SZTEage-ben láthatta a közönség az elmúlt években. A tárlataikat a sokféleség jellemzi, ami tükrözi a nevükkel erősen egyértelműsített vezérelvüket: az a koncepció, hogy nincs koncepció. Ehhez a dadaizmusban gyökerező szemlélethez méltóan a például SZTEage kávézóban rendezett tárlatuk megnyitóján egy magyar szó jelentését olvastak arról az oldalról, ahol az véletlenszerűen kinyílt. Az viszont az évek alatt nyilvánvalóvá vált, mik azok az értékek, amik fontosak számukra: Szeged város, a fiatal képzőművészek közötti támogatás, összetartás, a közönséghez vezető legjobb út megtalálása. Erre jó példa a másik fontos szegedi csoporttal, a Hermész Körrel való többszöri összefogás

Kiállításrendezés a Kapcában

A lehnagyob figyelmet egy kültéri, egynapos projektjük kapta amikor szemétből építettek szobrokat a Stefánián. Ezzel a befogadól elgondolkodtatása volt a céljuk, átlépve a hagyományos kiállítótér lehetőségeinek keretét, illetve a mű és a felhasznált anyagokkal kapcsolatos sztereotípiák békjóját. A munkákat a helysznen készítették, így az alkotófolyamat is nyilvánosságra került. 


Hulladékszobor a Stefánián

A RANDOM csoport pályájuk elején járó, Szegedhez és leginkább a Szegedi Tudományegyetemhet kötődő művészekből áll, akik szinte a semmiből tevékenykednek. Maguknak szervezik a megmutatkozási lehetőségeket, keresik a lehetőségeket, nem akarnak a műterem falai között maradni. Érdemes is figyelni a munkájukat, megmozdulásaikat. A Szabad Ötletek márciusban az ő alkotásaikből válogat az irodalmi szövegek mellé! Nem random módon, de randommal átitatva jelentkezünk! ;) 

 

Fotók: Novák Dániel, Gergely Borbála, Facebook

 

A szerzőről