Pp kicsi 45
2019-04-21
Img 0302

Szoctám - hosszabbítás nem lesz, még 10 napod van

Január 30., 23:59 a leadási határidő.

Január 30-án, éjfél előtt egy perccel zárul a tavaszi félévre szóló rendszeres szociális támogatás és a helyi közlekedési támogatás, azaz a bérlet pályázati időszaka.

Egy éve alakította át az egyetem szenátusa a hallgatói juttatások rendszerét, azóta kell pályázni a féléves tanulóbérletre. Az átmenet féléveiben a pályázatokat ellenőrző Egyetemi Hallgatói Önkormányzat (SZTE EHÖK) több hiánypótlási időszakkal és hosszabbításokkal igyekezett kedvezni a Modulo használatában rutintalan hallgatóknak. Sokan nem tudják, hogy a ráadás időszakok nem részei a pályázatnak, méltányossági alapon hirdetheti meg az EHÖK. Ha valakinek fontos a támogatás, nem érdemes a pótkörökre készülni. Azt is jó tudni, hogy ha lesz is rá lehetőség, utólag csak hiánypótlásra van mód, aki január 30-ig nem ad be pályázatot, az végleg lemarad.

Az alábbiakban a legfontosabb infókat és leggyakoribb félreértéseket gyűjtöttük össze nektek, de ha pályáznátok, feltétlenül tanulmányozzátok a hivatalos kiírást is. 


Ki pályázhat? Érdemes ezzel időt tölteni?

Ugyanúgy, mint a tanulmányi ösztöndíj esetében, csak állami ösztöndíjas hallgatók kaphatnak szociális támogatást és bérletet. Ennek az az oka, hogy a juttatás forrása a hallgatói normatíva, amivel csak az államis hallgatókat támogatja az állam. Az egyetlen kivétel, ha valakit átsorolnak önköltséges státuszba, de még lenne állami féléve. Ekkor az átsorolást követő szemeszterben még pályázhat a hallgató.

Ahogyan a nevéből is kiderül, szociális alapon nyerheti el valaki a támogatást, de nem csak a legrosszabb helyzetűeknek van rá esélyük. A legutóbbi statisztika szerint például bérletet már olyan diákok is kaphattak, akiknek családjában az egy főre jutó havi jövedelem 96 ezer forint körüli. Persze ez minden évben, a pályázók körülményei alapján változhat, éppen ezért érdemes megpróbálni és beadni a nyomtatványt..

Hogyan kell beadni?

A Modulo elektronikus rendszerében tudsz pályázni. (A legtöbb egyetemi támogatás és ösztöndíj pályázati rendszere szintén itt van.)
Általános szociális helyzetfelmérő adatlapnak hívják azt az alapnyomtatványt, amit minden szociális kritériumú támogatáshoz ki kell tölteni. Az itt feltüntetett adatokat pedig beszkennelt, hivatalos dokumentumokkal kell alátámasztani. (A fenti pályázati kiírás linkjén meg lehet nézni, hogy pontosan milyen okiratok szükségesek.)
Ez a legkörülményesebb része az egyébként az évek alatt sokat egyszerűsödött pályázatnak, ugyanis bizonyos papírokat napokba, esetleg egy-két hétbe telik beszerezni. (A javítók tapasztalatai szerint munkáltatói jövedelemigazolást néhány munkahely csak 1-2 hét alatt állít ki, a NAV jövedelemigazolása 15 nap alatt érkezik, és az egyes önkormányzatoknál is változó a bürokrácia átfutási ideje.)
Ha nem is tudsz rögtön mindent szabályszerűen leigazolni, akkor is add be a helyzetfelmérőt, mert így még reménykedhetsz hiánypótlásban. Ha az előző félévről van már elbírált és értékelt helyzetfelmérőd, azt ebben az időszakban újra használhatod.

Nagyon fontos, hogy a helyzetfelmérő csak az alap nyomtatvány, a sikeres pályázathoz ún. csatolt űrlapot kell beadni a bérlet és a szoctám igényléséhez is.

Szoctám legendák

Igazi urban legend, hogy a szoctám odaítélése szimpátiaalapon történik. Erről annyit kell tudni, hogy a megjelölhető szociális körülményekhez adott pontszám tartozik, ami már a kiírás mellékletében is megtekinthető. Minél több pontja van a pályázónak, annál nagyobb az esélye a sikeres pályázásra. Ezt számítógépes rendszer számolja, az EHÖK javítói pedig csak az igazolások hitelességét és az azokon szereplő adatok pontosságát figyelik. Az egyetlen változtatható összetevő a szubjektív pont, aminek beállítása korántsem személyes döntés kérdése, pontozása szintén előre meghatározott szabályokhoz kötött. Alapvetően minden pályázónak 10 pontja van, ezt növelhetik egyedi hátrányos körülmények (pl. magas gyógyszerköltség), csökkentheti, ha nyilvánvalóan életszerűtlen körülményekre hivatkozik valaki (pl. az egy főre jutó jövedelmet jócskán meghaladó albérletköltség).

Helyi közlekedési támogatás = összvonalas bérlet

Csak a Szegedi Tudományegyetemen létezik ehhez hasonló támogatás. A bérlettel minden Szegeden belüli tömegközlekedést korlátlanul használhatsz fél évig. Ennek értéke nagyjából 17 ezer forint körül mozog. Ahogy írtuk, bérlethez viszonylag nagy eséllyel lehet hozzájutni: a pályázók 90 százaléka kapja meg, a tavalyi ponthatára pedig 76 volt.

Rendszeres szociális támogatás = szoctám

A 2014-es reform óta pontszámtól függően, nagyságrendileg 10 és 14 ezer forint között mozog a havi összege. Csúsztatott rendszerben, a nyári szünet kihagyásával márciustól-szeptemberig és októbertől februárig, 5 hónapon keresztül jár a sikeresen pályázó hallgatóknak. Aki azonban úgynevezett előnyben részesítési kategóriába tartozik (pl.: nagycsaládos, árva, félárva, hátrányos helyzetű) azoknál a fix támogatási összeg 12 vagy 24 ezer forint, de ehhez is el kell érni a minimum ponthatárt, ami az előző szemeszterben 117 volt.

Az SZTE EHÖK videóval is segíteni próbál a pályázóknak:

Sajnos az állam által folyósított hallgatói normatíva összege több mint hét éve nem növekedett, így az ösztöndíjak és támogatások mértéke sem változhatott lényegesen, igaz, a 2014-es átalakítás óta sokkal többen juthatnak szociális támogatáshoz.
Azért még így is jelentős segítség lehet a havi összeg és a bérlet is, tehát mindenképpen megéri egy-két napot rászánni a pályázásra. Az EHÖK javítói szerint érdemes minden félévben megpróbálni, hiszen sosem lehet tudni, hogy hány hallgató pályázik, és mik az esélyek. Néhány hét alatt tízezres nagyságrendben érkeznek javítani való pályázatok a Moduloba, ezért arra is felhívták a figyelmünket, hogy jó döntés mielőbb beadni a helyzetfelmérőt, mert pár napig eltarthat, mire sorra kerülünk az ellenőrzésben. És minél előbb derül ki, ha probléma van, annál több idő marad javítani.

Képek: sztehap.hu, facebook.com

A szerzőről