Pp kicsi 45
2019-04-21
Vrazsovits rita szeged legjobb akrobat%c3%a1in%c3%a1l j%c3%a1rtunk 2

„Olyan, mintha repülnék!” - egy edzés a Flip Unit Teammel

„Én ezt a sportot csinálni fogom, amíg a testem engedi!”

Még be sem léptem a terembe, már hallottam az ütemes zenét a Topolya sori sportcsarnok egyik végéből. Az edzés hivatalosan még nem kezdődött el, de a körülbelül 25 fiú és lány már melegít, pakol, összeilleszti a szőnyegeket, lehetőleg úgy, hogy azok az edzés közben is a helyükön maradjanak.

„Nem a legideálisabbak a körülmények az akrobaták számára, de Szegeden ez az egyik legjobb terem” – meséli Balogh Dávid „Dave” (23), aki egy évvel ezelőtt alakította meg a Tisza-parti városban a Flip Unit Teamet, ami országos viszonylatban is egyedülállónak számít. Foglalkoznak parkourral, free runninggal, freestyle akrobatikával, capoeirával és újabban cheerleadinggel is, azon belül is az emelésekre és a dobásokra szeretnének koncentrálni.

Balogh Dávid nevét érdemes megjegyezni. Kilenc éve kezdett el a parkourral foglalkozni, először videókból tanulta a trükköket autodidakta módon.

„Egy idő után leszerződtem egy akrobatikus capoeira csapathoz, akik már az ország számos pontjára jártak fellépni – így indult a dolog” – mesél Dávid a kezdetekről. „Korábban breakeltem is, valamint megismerkedtem a tricking nevű sportággal, ami rúgások és szaltók egybekötött kombinációiból áll.” 2012-ben szerepelt a Csillag Születik színpadán a Pixel Team nevű formációval, velük a legjobb 18 közé sikerült bejutnia. Ugyanebben az évben A Dal döntőjében Dancs Annamari háttérakrobatájaként lépett fel, tavaly tavasszal pedig Budapesten, az Operettszínházban álltak közönség elé az egyesület legjobbjaival. Legutóbb a Szegedi Ifjúsági Napokon és az Összegyetemi Gólyatáborban láthatta őket a nagyérdemű.

A kezdőket az motiválja, hogy bekerüljenek a fellépős csapatba, de van más módja is a megmérettetésnek és az előrelépésnek. A Flip Unit Team általában havonta egy-két napot Kiskunhalason tölt, ugyanis itt található a legközelebbi felszerelt tornászterem.

„Ilyenkor egész nap edzünk, és ott kipróbálhatunk olyan elemeket is, amelyeket itt Szegeden nem tudunk a hely szűkössége vagy a szivacsgödör és a tornásztalaj hiánya miatt” – meséli Dávid. A kiskunhalasi edzések másik érdekessége, hogy vizsgázhatnak is a tagok: itt a követelmény akrobatikus és capoeira elemek bemutatása. Öt különböző szintet teljesíthetnek, a kezdőtől egészen a „god mode”-ig. Hogy ezt el is tudjuk képzelni: a kezdőknek olyan alapelemeket kell végrehajtaniuk, mint a cigánykerék vagy a tigrisbukfenc, míg az utolsó szinthez már a hátraszaltó duplacsavarral a kötelező.

Dávid munkáját leginkább Lazók Roland (20), vagy ahogy az edzőtársak hívják, „Blinky” segíti. „Ha leírom ezt az öt betűt: SPORT, az egész világon mindenki érti, és ugyanarra gondol. Viszont az, hogy kinek a szívében mit ér ennek a szónak a jelentése, és hogy hogyan értelmezi, az már nagyon eltérő. Én azok közé tartozom, akiknek minden nap szüksége van a mozgásra, a sportra, az adrenalinra, és ha egy nap is kimaradna mozgás nélkül, a világ összedőlne. Lassan 8 éve edzek, az akrobatika nekem több mint hobbi. Ez életstílus. Ennek köszönhetően rengeteg új barátot szereztem az évek során, milliónyi új helyre jutottam el. Ha lemegyek a terembe edzeni, jó társaság fogad és szabadnak érzem magam!”

A nagyobbak már önállóan edzenek, otthonosan mozognak a Topolya sori tornateremben. Szinte elsőre szemet szúrt Kiss Anett (23) széles mosolya. Éppen egy új trükköt tanul, ami a harmadik szinthez szükséges.

„Novemberben volt két éve, hogy elkezdtem járni Dave edzéseire. Nagyon sokat köszönhetek neki, folyamatosan taposta ki belőlem a lelket, hogy igenis képes vagyok megcsinálni a szaltókat, csak bíznom kell magamban. A freestyle akrobatika nekem egyfajta önkifejezés. Ha megnézel két ugyanolyan szaltót, nem lesznek egyformák, mert benne van az egyén stílusa. És pont ez a lényeg, ennek a sportnak ez a szépsége. Megtanulod irányítani a saját tested, megismered a saját határaidat és ezt tudod fokozatosan bővíteni. Az érzést, amikor a levegőben vagy, semmi mással nem lehet összehasonlítani” – meséli Anett.

A lába több helyen fáslival van bekötve, de hogy bármije fájna, az nem látszik az ugrások közben, igazi amazon. A freestyle akrobatika és a tricking egyáltalán nem tekinthetők lányos sportágaknak, ennek ellenére Anett simán felveszi a versenyt a fiúkkal.

„Fiúk között edzeni szerintem a legjobb! Nincs bajom a lányokkal, de a srácokkal egyszerűbb. Nem nyávognak, nem akarnak egymás alá ásni. Kitartunk egymás mellett, biztatjuk egymást, segítünk, magyarázunk, összetartunk, mint egy kis család. És lányként nekem ez még jobb a fejlődésem szempontjából, mert én mindig is a srácokhoz hasonlítom magam. Olyan akarok lenni, mint ők, olyanokat ugrani. Ez sokkal nagyobb lendületet ad az személyes motivációmnak, mintha az ugyanilyen sportban mozgó lányokhoz hasonlítanám magam.”

Anett egyébként az SZTE-n tanul, biológia szakos, és ökológusnak készül.

Szinte elválaszthatatlan párost alkotnak Mórahalmi Martinnal (19), aki idén iratkozott be az SZTE rekreáció és egészségfejlesztő szakára. „Anettel az ő első fellépésén kezdtünk együtt edzeni, ugyanis az egyik csapattársunknak kiment a bokája, és egy páros capoeira bemutatót kellett szinte rögtönöznünk. Végül nagyon pofás kis fellépés lett, azóta edzünk közösen. Nagyon jó a gondolkodásmódja, az pedig mindkettőnknek előnyös, hogy nagyjából egy szinten vagyunk. Így tudunk egymásnak segíteni az edzésben, ő olyat tanít, amit én nem tudok, én olyat, amit ő nem. És persze rengeteget motiváljuk egymást. Az edzés önbizalmat ad, és ez a mindennapi életben is sokat segít. Addig szeretném csinálni ezt a sportot, amíg a testem engedi!”

A fellépős csapatot fiatalabbak is erősítik, közülük is kiemelkedik Horpácsy Tamás (15), aki idén elsős a Tömörkény István Gimnáziumban, és Bálint Dániel (16), aki már három és fél éve erősíti a szegedi csapatot. A Szegedi Ifjúsági Napokon több rekordkísérletben is részt vettek – lángoló kötél fölött repültek át minél magasabban, és a lehető legtöbb földön fekvő embert ugrottak át egyetlen szaltóval.

„Felemelő érzés, amikor ugorhatok, olyan, mintha repülnék. Adrenalinnal tölt fel, és arra ösztönöz, hogy még több trükköt próbáljak meg. A legjobb, amikor csak úgy spontán összejövünk és egymástól tanulunk” – meséli Dani.

Tominak már volt komolyabb szereplése is, idén tavasszal az Árkád Divatshow-ban lépett színpadra akrobataként Magyarország legjobb táncosai mellett.

Valami új van készülőben

A cheerleading első hallásra talán távol áll a Flip Unit Team „imázsától”, pedig vannak közös vonások a sportok között. A versenyszintű cheerleading főként emelésekből, dobásokból, piramisokból és talajakrobatikából áll, a tánc kevésbé hangsúlyos. (Utóbbi külön kategóriája a cheerdance, amiből szintén rendeznek versenyeket, Európa- és világbajnokságot is – a szerk.) Magyarországon még nincs olyan nagy hagyománya ennek a sportágnak, ezért is lát benne potenciált a Flip Unit Team.

„Néhány hete kezdtük az edzéseket, és szeretnénk minél hamarabb a magyarországi élvonalba kerülni. Várjuk továbbra is a lelkes érdeklődőket, hiszen a csoport folyamatos feltöltés alatt van” – árulta el Balogh Dávid.

 

Aki kedvet kapott bármelyik fent említett sportághoz, az megtalálja az egyesületet a Facebookon és YouTube-on, valamint a www.flipunitteam.hu weblapon.

Edzésidőpontok:

 

Hétfő

Kedd

Szerda

Csütörtök

Péntek

16.00 – 17.00

Kezdő akrobatika

 

Kezdő akrobatika

 

Haladó akrobatika

17.00 – 18.00

Cheerleading

 

Haladó akrobatika

Cheerleading

 

Helyszín: Szeged, Topolya sor 3.

A parkourról és a free runningról

Aki látta már a Yamakasi című francia filmet, annak valószínűleg nem kell bemutatni a parkour nevezetű extrém sportágat, melynek a lényege röviden, hogy minél gyorsabban és látványosabban jussunk el A pontból B-be. A parkour olyannyira népszerűvé vált az utóbbi években, hogy már nemzetközi szervezete is van, a World Freerunning & Parkour Federation. A parkourrel gyakran összekevert free running hasonló sportág. Itt a „szimpla” futás, ugrálás, mászás mellett vannak szaltók és akrobatikus trükkök is, de lényegében a két sportág nagyon hasonló egymáshoz.

 

Vrazsovits Rita

 

képek forrás: Balogh Dávid

A szerzőről