Pp kicsi 45
2019-04-21
Dsc 8540

Végeztél a vizsgáiddal? Irány a színház! Jegyek párszáz forintért

Szemezgess a januári felhozatalból. Videós összeállítás!
 

Színházba járni nem is olyan luxus szórakozási lehetőség, ahogy azt gondolnád. Tudtad, hogy már 800 (igen, nyolcszáz) forintért is jegyet vásárolhatsz egy előadásra a Szegedi Nemzeti Színházban? Ugye milyen meglepően olcsó? Persze nem a legjobb helyekre, de egy egyetemista a pénzügyi helyzetéből adódóan álltalában kompromisszumokat hoz. Ha pedig a sikeres vizsgázgatást már kellőképpen megünnepelted, kibuliztad magad és egy kicsit csendesebb, más típusú szórakozásra vágysz, vagy ha egyszerűen meguntad a tanulást, és tartanál egy kicsi szünetet, a szegedi színházak kapui nyitva állnak előtted. Tekintsük át, mivel csalogatnak bennünket.

Nagyszínház:

Lehár Ferenc-Victor Léon-Leo Stein: A víg özvegy
(január 17.)

Ez a nagyoperett a dalbetétektől idegrogamot kapó színházkedvelőket nem csalogatja, viszont az ellenkező tábornak roppant pompás csemegét ígér. Minden idők legnépszerűbb darabja ugyanis ebben a műfajban. Politikai, pénzügyi és érzelmi szálak játéka szórakoztatja a közönséget, összeesküvés, érdekek és valódi érzések irányítják a darabot.

Bertolt Brecht: Kurázsi mama és gyermekei
(premier: január 23, előadások: 27, 30, 31)

Krónika a harmincéves háborúból dalokkal, két részben, Nemes Nagy Ágnes fordításásnak felhasználásával. Brecht (1898–1956) német drámaíró, költő, rendező, a 20. században fordulatot jelentett a színházművészet történetében, korszakalkotó figuraként tekintünk rá, tiszteljük. A Kurázsi mama és gyermekei című darabja a humanizmus és az ellenállás mezejét tárja elénk.

 

Csukás István-Nagy Imre Erik: Szökevény csillagok
(január 16, 28, 29)

Aki kisebb testvéreivel, vagy egy családi program keretein belül kapcsolódna ki, annak szeretettel ajánlom ezt a gyerekeknek szóló daljátékot. Mosolyt csak mindenki arcára kortól függetlenül, ehhez kétség sem fér. Fecskefiú és Rózsalány kalandjaiért megéri a nézőtér soraiba ülni!

Kisszínház:

Stabat Mater
(január 16,17)

A kortárs balett szerelmesei sem maradnak lehetőség nélkül. Juronics Tamás rendezését ezúttal is érdemes megtekinteni, még azoknak is, akik nem találkoztak eddig a műfajjal. Érdekes élmény, amely ugyanúgy leköti a figyelmünket, mint bármely más színházi előadás.

 

Marco Tutino: A gyertyák csonkig égnek; Gaetano Donizetti: Farsangi kalamajka avagy A torkos csütörtök
(január 22, 23, 25, 30, 31)

Két egyfelvonásos opera - hogy minden színházi műfaj szerelmese megtalálja a számára megfelelő előadást januárban is. Az olasz nyelven játszódó darabok emóciókkal töltött jeleneteket, kalandokat és fordulatokat sorakoztatnak fel, komolyabb időtöltésre vágyóknak ajánlom.

Jaroslav Hašek: Švejk, a derék elsőháborús katona
(január 27)

A vígjáték sem maradhat ki a repertoárból. Jaroslav Hašek (1883–1923) cseh író, újságírót élete során többször bebörtönözték, nézetei nagy port kavartak. A jelen darab legsikeresebb regényét állítja színpadra (amelyet több, mint hatvan nyelvre lefordítottak). A szórakozni, és egyben gondolkozni vágyóknak kihagyhatatlan darab!


Színészköztársaság
(január 29)

Ez az előadás egy színházi mese Kelemen Lászlóról és az első magyar társulatról. Mindössze két alkalommal tekinthető meg, januárban egyszer, majd február 13-án másodszor. "Vigyázat, színháztörténetet játszunk!" - olvashatjuk a színház oldalán található leírásban. Vigyázzunk, de ne ijedjünk meg! A színházról szóló színházi előadás ingoványos talaj, de ha beválik, nagyon különleges élményt nyújt!

 

Kép forrása: www.szinhaz.szeged.hu

 

 

A szerzőről