Pp kicsi 45
2019-04-21
10922022 10202249906089123 789747085 n

„Mindig van hova fejlődni” – egy elhivatott harcos portréja

A Szte-reo Zsiga Zsolttal beszélgetett, aki a Kyokushin Karate terén zsebeli be a sikereket.

Az OKKSZK Egyesületet oszlopos tagja, magyar és Európa bajnok, az orosz liga szerződtetett harcosa valamint a Szegedi Tudományegyetem Bölcsésztudományi Karának hallgatója. A Kyokushin Karate elhivatott űzője, bár számára ez több a sportnál. A Szte-reo Zsiga Zsolttal beszélgetett.

Zsolti már négyéves kora óta sportol. A karategének mondhatni az ereiben csörgedeznek: Orosházán édesapja vezette be ezt a sportágat. Az évek során több mozgásformával is megismerkedett, de a szíve mindig visszahúzta a küzdősporthoz. A nagyobb pályafutás reménye 17 éves korában érkezett igen jó eredményekkel. Hágában a felnőtt bajnokságon második helyezést ért el, és tagja lett a magyar válogatottnak. A súlycsoportváltást követően továbbra is sikeresen menetelt előre, ám a 2013-as év elsősorban a tanulásról szólt nála. „Kemény év volt, és nem úgy jöttek az eredmények 2012-höz képest, ahogy mi azt szerettük volna. Rengeteg versenyen vettem részt, szemináriumokra kaptunk meghívást, és el is utaztunk. Mindemellett megindult egy komoly szakmai fejlődés” – mesélte Zsolti.

Elmondása szerint idén vette kezdetét az az időszak, ami kezdi megnyitni a nagyobb lehetőségek ajtaját számára. „Nyáron – augusztus 9–19-éig – kaptam egy meghívást Oroszországba egy fight táborba. Ezt a WFKO rendezte, és az egész világról öt versenyzőt hívtak meg. Aki alkalmasnak bizonyult, az profi szerződést kapott – mint én is. Ez egy nagyon új kezdeményezés és nagy előrelépés, hogy a szervezet első magyar tagja lehetek. Most Oroszországban két edzővel konzultálunk, tőlük kapjuk a visszajelzéseket, míg itthon édesapámmal dolgozunk” – mondta. Ezenkívül még két edzőtáborban vett részt a nyár folyamán: Orosházán és Csillebércen.

Szeptember 6-án rendezték meg a nemzetközi Oyama Memorial Cupot, ahova Zsolti márciusban sikeresen kvalifikálta magát. „Az alapítónk húsz éve halt meg, ennek apropóján volt egy világszintű verseny, amit az MKB Veszprém Arénájában tartottak. Rengeteg néző látogatott ki szurkolni, teltház volt. A megmérettetés irányított sorsolással zajlott, sajnos a szerencse nem kedvezett nekem. A lista összeállítását Japánban vezényelték, én pedig kifogtam a jackpotot, a legnagyobb sztárt, de teljes mértékben úgy álltam hozzá, hogy meg kell vele küzdenem. Az első két percben nagyon kemény és kiélezett harc volt. Azt azért tegyük hozzá, hogy az ellenfelem már elmúlt 29 éves. Utólag nagyon sokat elemeztük a mérkőzést, és talán fejben volt egy olyan nagy akarás, hogy a meccs ezen úszott el. Nem éreztem nagy erőkülönbséget, és nagyon komoly praxissal bunyóztam. Óriási öröm volt, hogy vele is testközelbe kerülhettem, összemérhettem magam. Ebből is tanulni kell, és ez ismét bebizonyította, hogy mindig van hova fejlődni, illetve minél többet kell edzeni. A hibákból mindig tanulunk” – mondta.

Edzőjével, édesapjával nagyon tudatosan és komolyan építik fel azt a pályát, amin bejárja a számára kijelölt ösvényt. Hitvallása az, hogy minél profibban kell élni, és azt produkálni, amit elvár saját magától az ember. A munkában bízik és abban, hogy a sok erőfeszítés meghozza

majd a gyümölcsét. „Nekem nagyon korán jöttek az eredmények. Volt olyan csoportom, ahol a legalacsonyabb súlyúnak számítottam, de ott is már az elején komoly végkifejletek születtek. Nagyon fontos a tanulás. Még fiatal vagyok és rengeteg tapasztalatszerzés vár rám. Ha igaz a hír, és minden jól megy, a Kyokushin Karate a világjátékokra is bekerül, ami többek között azért nagy előrelépés, mert onnan lehet majd nevezni az olimpiára. Én nagyon remélem, hogy Tokióban, ahol tényleg méltó debütálni ennek a karaténak, 2020-ban ez meg fog valósulni.”

Az ötkarikáson való diadalmas szerepléssel Zsolti megkoronázhatná a már eddig is elismerésre méltó sportolói életútját, de a jövőre tekintve ez egy öt–hat éves terv.

Végül a főbb eredmények egy csokorban:

2011 felnőtt Európa bajnok IBK világszervezet -70kg, 2011 U-20-as Európa bajnok -70kg, 2012 U-20-as Világkupa 2.hely -70kg, 2012 IFK British Open és Európa Kupa 2.hely -80 kg , 2013. IFK Világbajnokság 5. hely -80kg, 2014. Magyar Bajnokság 2. hely -80kg, 2014. IKO Sosai Európa Bajnokság Katar (formagyakorlat) 1. hely

Dér Andrea

Képek: Zsiga Zsolt

A szerzőről