Pp kicsi 45
2019-04-21
Interju01

Juhász Norbert: „Akarat, elszántság!”

Interjú Juhász Norberttel, az SZTE EHÖK SE testedző szakosztályának vezetőjével.

Juhász Norbert, az SZTE EHÖK SE testedző szakosztályának vezetője elégedett lehet idei teljesítményével. Többek között kvalifikálta magát a világbajnokságra, a szakosztály sorra sikereket ér el, egyre több a szakosztály felől érdeklődő is. Személyes ambícióiról illetve a csapat helyzetéről is beszéltünk vele a Kálvária sugárúti edzőteremben.

Ha bejön valaki a terembe, mit mondanál neki, miért eddzen itt, miért válassza a testépítési életformát?

Juhász Norbert: Fontos, hogy ha egy kezdő elkezd edzeni, tegye ezt bármilyen sportágban, bizonyos ismeretekkel el legyen látva, ebben tudok én segíteni. Immár hat éve foglalkozom testépítéssel, itt dolgozom, nekem ez a szenvedélyem, szívesen segítek bárkinek, aki idejön. Sok helyen, ha bemegy valaki egy terembe, kezébe nyomnak egy edzéstervet, és ezzel elintézik. Viszont saját tapasztalataim alapján, amikor én kezdő voltam, nekem is voltak ezzel problémáim, helytelenül végeztem a gyakorlatokat, nem jól táplálkoztam, most mindebben tudok segíteni az érdeklődőknek. Délutánonként öttől tízig itt dolgozok, ez idő alatt ingyenesen rendelkezésére állok bárkinek. A géppark is elfogadható a teremben, három új gépet is beszereztünk nemrég, illetve további bővítéseket is tervezünk. Azt is fontosnak tartom, hogy olyan emberként tudok segítséget nyújtani, aki ebben a sportban tevékenykedett már, jelenleg is aktívan versenyzek. Először mindenki amatőrként kezdi, de ha komolyan gondolja, akkor mindenképp tovább lehet haladni.

Mi volt a személyes motivációd, amikor hat éve a sportág mellett döntöttél?

J. N.: Sosem voltam hízékony, mindig vékony alkatú voltam, és ez engem zavart. Először kajakozni kezdtem, azt is azzal a céllal, hogy súlyt szedjek magamra. Mindig is a testépítés érdekelt. Habár elcsépeltnek hangzik, de nekem is Swarzenegger adott motivációt annak idején, sokszor láttam a filmjeiben, és mindig úgy szerettem volna kinézni, mint ő. Ezért is kezdtem el a kajakozást, 5-6 évig csináltam, utána döntöttem a testedzés mellett. A kajakozás nagyon jó alapnak számított, erőnlétben és állóképességben is előnnyel indultam, amikor elkezdtem edzeni. Nem könnyű sport, de helyes táplálkozással és szorgalommal kivitelezhető bárkinek. 65 kilóval kezdtem, jelenleg 90 kilónál tartok. Idén komoly eredményeket értem el, kvalifikáltam magam a világbajnokságra is, amit Indiában rendeznek majd december 5-e és 10-e között. Én azt mondom, hogy ezt bárki el tudja érni, csak akarat és elszántság kérdése.

Honnan jött a cél, hogy be akarsz kerülni a VB mezőnyébe?

J. N.: Tavaly decemberben határoztam el. Október 12-én volt Hódmezővásárhelyen egy verseny, ahol sikerült kvalifikálnom magam egy első és egy második helyezéssel. A VB Indiában, Mumbai városában lesz, anyagi okok miatt nem tudok részt venni rajta, de a célomat elértem, hiszen kvalifikáltam magam. Másodikként sikerült bejutnom, az első helyezett egy másik szövetség égisze alatt fog részt venni, Magyarországról talán én indultam volna a legnagyobb eséllyel a kategóriámban.

Mi lehet újabb cél a kvalifikáció után?

J. N.: Ez az év jól sikerült számomra, a selejtezőn, illetve egy utána lévő versenyen is jól teljesítettem. Jövő tavasszal fogok legközelebb versenyen részt venni, itt Szegeden rendezik majd a magyar bajnokság kvalifikációját, amin tervezek indulni, ez május 23-án lesz. A bajnokságot Budapesten rendezik, szóval mindenképp szeretnék részt venni rajta. Valamint június 5-től 6-ig Európa Bajnokságot rendeznek Hollandiában, ami szintén nincs közel, de szeretnék rajta részt venni. Jövő ősszel pedig ismét megcéloznék egy világversenyt, amelyen részt is tudok venni a kvalifikálás után. A testépítésnél nagyon sok szövetség van, és mindegyik máshol rendezi a világbajnokságát, így egy olyan szövetségnél szeretnék majd indulni a VB-n, amely Európán belül rendezi a tornát, ez a célom a következő évre.

A szakosztályról tudnál mondani néhány szót?

J. N.: Februárban alakult a testépítő-szakosztály, tíz és húsz fő között van az állandó létszámunk, de sokan érdeklődnek is. Bemutatkozó év volt az idei számunkra, de nagyon jól sikerült, hiszen a tavaszi szezonban a magyar szövetségnél két versenyzőnk is döntőbe jutott, egy hallgató pedig egy, az IFBB (International Federation of Bodybuilding and Fitness – a szerk.) által rendezett versenyen lett harmadik, ami egy nagyon jó bemutatkozás volt. Én továbbá egy budapesti országos versenyen második és harmadik helyezést értem el. Jelenleg azt mondom, hogy a középmezőnyben vagyunk a csapatok között. Budapesten nagyon sok ilyen csapat van, Szegeden pedig a testépítő csapatok között elsők vagyunk, országos szinten valahol a középmezőnyben. Az első évet ismerkedésre szántuk, hogy megismerjenek minket a bírók, szövetségek. Nagyon sokan csodálkoztak, hogy ilyen jó felépítésű testedzők vannak az egyetemisták között, és sok olyan visszajelzést kaptam, hogy ilyen szakosztály nincsen még egy Magyarországon, ahol egyetemistákkal foglalkoznának és versenyeznének. Magyarországon mi vagyunk az első egyetem, amely ebben a sportágban indít versenyzőket, ami szerintem nagy eredmény. Hétvégén például (november 7.-9. – a szerk.) fekve nyomó országos versenyen az egyik hallgató második helyezést ért el hét induló között. A fő cél az lenne, hogy minden évben egy kicsivel jobb és jobb eredményeket érjünk el.

Antali Martin

A szerzőről