Pp kicsi 45
2019-03-19
Sin oliver

Nyisd ki az elméd!

Šin Oliver My brain is still open című kiállítása egyedi élmény.

Amikor először hallottam a kiállítás címét, illetve láttam a művész nevének írásmódját, úgy sejtettem, hogy egy külföldi alkotó pszichológiai témájú képeit látom majd a SZAB Székházban. Nos, kettőből kettőt tévedtem a My brain is still open tárlattal kapcsolatban.

Senkit ne tévesszen meg a Š úgy, ahogy engem, hiszen csak a művésznév része: Sin Olivér Gábor magyar festő. Az úr még 30 éves sincs, mégis valami nagyon különlegeset alkotott: új színt vitt a sokak által unalmasnak és kifulladtnak titulált táblaképfestészetbe.


Taxol

Olivér az ecset mellett dolgozott már cukorral és mézzel, munkásságának valódi egyedisége a témában rejlik: nem életképeket vagy csendéleteket készít, hanem a matematika és a tudomány elevenedik meg képein.

A “science art”, avagy a művészetbe oltott tudomány pedig nagyon is látványos és izgalmas tud lenni. A képeken képleteket, feliratokat, ábrákat látunk, mintha csak egy kémiakönyvhöz készült illusztrációkat nézegetnénk. Mellettük a kép címével együtt egy-egy, a témához kapcsolódó idézet is szerepel, például Oppenheimertől vagy Püthagorasztól. (Az egyik személyes kedvencem a Taxol című kép mellé helyezett Jamie Oliver-idézet, amely szerint hiába csak 0,8%-ban felelősek az emberi halálozásért a gyilkosságok, a rossz táplálkozás viszont 60%-kal az egyik vezető halálok, mégsem kap megfelelő figyelmet és hangsúlyt az egészséges életmód.)

A kiállítás megjárta már Budapestet, a művész munkáival pedig párhuzamosan Debrecenben is találkozhat a nagyérdemű. Olivér emellett nemzetközi sikerekre is szert tett: Los Angelesben, Anaheimben, Varsóban és Krakkóban is kiállították már a képeit, amelyekkel számos díjat elnyert, köztük az egyik legnívósabb a 2013-as ARC kiállítás Borz elismerése.

A megnyitó képei itt láthatóak, a kiállítás pedig október 17-ig ingyenesen megtekinthető a SZAB Székházban reggel 9 és este 18 óra között.

Képek: www.artportal.hu, www.oliversin.eu, Bencsik Mónika

A szerzőről