Pp kicsi 45
2019-04-21
140530 szf magyar nemzeti cirkusz 18

Szegeden a 20 éves Magyar Nemzeti Cirkusz!

20 éves a Magyar Nemzeti Cirkusz – Interjú Ifj. Richter József igazgatóval

Idén ünnepli 20 éves jubileumát a Magyar Nemzeti Cirkusz. Az Ifj. Richter József irányította társulat pénteken adta több mint 10 napos szegedi tartózkodásának első előadását, a Csongrádi sugárút – Gáz utca sarkán állították fel, az akár 1500 fő befogadására alkalmas sátrat. Az idei műsorban nem kisebb sztárok szórakoztatják a tisztelt nagyérdemű publikumot, mint például a híres artista és állatidomár Casselly família, és szintén ezen a területen tevékenykedő Arany Pierrot-díjas Ifj. Richter József által vezetett Richter csoport. A nézők szemügyre vehetik a híres Forgó Halálkeret, és a Flying Weiss csoport produkcióját is. A Caveagna fivérek; Jones és Steve pedig a legfülbemászóbb slágerekre bohóckodnak olasz módra, szórakoztatva a közönséget.

A Magyar Nemzeti Cirkusz igazgatóját, Ifj. Richter Józsefet kérdeztem a pénteki első előadás előtt a cirkuszi létről, és annak mindennapjairól.

Szalai Attila - Egy hetedik generációs artista dinasztiából származol, ki volt az első a családodban, aki elkezdte ezt a mesterséget?

Ifj. Richter József - Az 1820-as évekből vannak már feljegyzések a Richter Cirkusszal kapcsolatban, a család Németországból származik. Édesapám, és már az ő édesapja is ezzel foglalkozott. A családnak a specialitásai a lovas akrobata, és állatokkal kapcsolatos számok, amiket már nemzedékről nemzedékre adunk elő, és fejlesztünk.

Akkor egy pillanatig sem volt kérdéses, hogy mivel fogsz majd foglalkozni?

R.J.: Természetesen nem, én ebben a közegben nőttem fel, egyértelmű volt, hogy ezt fogom folytatni én is.

Mióta vagy porondon, hány évesen kezdődött a szereplésed?

R.J.: 6-7 évesen, már kisebb produkciókban rész vettem, és lassanként beletanultam a szakmába, megszoktam a manézs illatát.

2012-ben édesapádtól átvetted a Magyar Nemzeti Cirkusz irányítását, voltak-e nehézségek a kezdetben?

R.J.: Szerencsére nem voltak nehézségek, hiszen ez nem két éve kezdődött el, hanem egy lassú folyamat volt, apránként tevődött össze. Két éve lettem az igazgató, de már korábban is nagyon sok feladatot én végeztem el, így nem volt semmi új, vagy szokatlan a kinevezésem után sem.

Januárban megrendezték a X. Budapesti nemzetközi Cirkuszfesztivált, ahol az általad vezetett Richter csoport egy lovas akrobata számmal elnyerte az Arany Pierrot-díjat. Mi volt szerinted a győzelem kulcsa, illetve miből állt pontosan az előadásotok?

R.J.: Mi vagyunk az első magyarok, akiknek sikerült ezt a díjat elnyerniük. Ez a lovas akrobata szám egy igazi magyaros, temperamentumos produkció, ami tulajdonképpen nagyon nagy múltra tekint vissza, az első cirkuszos számok között tartják számon, a ló hátán végrehajtott ugrásokat. A siker nyitja talán az lehetett, hogy egy 8 tagú tánckarral egészültünk ki, egy nagyon jó koreográfiát sikerült összerakni, és olyan trükköket mutattunk be, amiket egyedül mi tudunk a világon. Felemelő érzés volt, amikor 1500 ember felállva tapsolta meg a műsorunkat a cirkuszban, a közönség teljes mértékben mellettünk állt mindvégig.

Ki, és hogyan válhat artistává, cirkuszossá?

R.J.: Kétféleképpen lehet: vagy beleszületik az ember egy olyan családba, mint például enyém, és az élete során megtanulja a mesterséget, vagy elmegy az artistaiskolába. Ott pedig elbírálják, hogy mihez van tehetsége az illetőnek, és annak alapján kezdik el tanítani.

Mi lenne számotokra a jéghegy csúcsa, amit el szeretnétek érni?

R.J.: Mindenképpen a Monte-Carló-i nemzetközi cirkuszfesztivál. Ez a világ legnagyobb cirkuszfesztiválja, ahova el szeretnénk jutni, és egy nagyon jó eredményt elérni. Ez tulajdonképpen a cirkuszművészek Oscar-díja.

Honnan szerzitek be az állatokat, milyen speciális gondozást igényelnek? Ha jól tudom, elefántokat például már nem lehet Európába behozni.

R.J.: Igen elefántokhoz már nem lehet hozzájutni, azok az állatok dolgoznak a cirkuszokban, akik már régóta oda kerültek. Viszont idén mi beszereztünk egy zsiráf bikát, ami egyedülálló Magyarországon ugyanis még nem láthatott közönség hazai cirkuszokban ilyet. Túlszaporulat van zsiráf bikákból az állatkertekben is, télen volt például ez a koppenhágai állatkerti incidens, amikor a zsiráfot megetették az oroszlánokkal. Tulajdonképpen mi megmentettük ezt a zsiráfot ettől a sorstól. Azt gondolom, hogyha egy cirkuszban megvannak a megfelelő tartási körülmények, akkor az állatok is jól érzik magukat, csak ehhez olyan környezetet kell biztosítani, mint amilyet mi csinálunk. Minden évben más műsorunk van, ezek nem saját állatok, hanem szerződtetve vannak. Most itt van a német Casselly család, nekik négy afrikai elefántjuk van, ők nem voltak itt tavaly, helyettük 10 oroszlán volt a cirkusznál. Tehát minden évben váltakozik a műsorszám, ezeket nem úgy kell elképzelni, hogy az állatokat megvesszük és utána eladjuk, hanem vannak saját állataink is: a lovak, a tevék, vagy a zsiráf, a többi állat pedig más a tulajdonában van, és mindig máshol lépnek fel.

Minden évben van egy fix programotok, amit abban az évben játszotok, azzal mentek városról vársora. Ezt az éves műsort ki állítja össze?

R.J.: Ezt a műsort én állítom össze, az idei a 20 éves jubileumi műsorunk, tehát idén valóban minden idők leglátványosabb műsorát sikerült összerakni. Az idei műsorban találkozhatnak a nézők a már említett Casselly család idomított elefántjaival, az újonnan beszerzett zsiráfbikával Zambesi-vel, a díjnyertes lovas akrobata számmal, és még ezen kívül sok-sok egyedülálló látványosság kerül bemutatásra. Például egy trapézprodukció, ami szintén tradicionális cirkuszi szám (egy triplaszaltót láthat majd a közönség a kupola alatt) és lesznek még itáliai bohócok is. Tehát úgy gondolom, hogy nagyon sok jó dolgot sikerült szerződtetnünk az idei évre.

Hány fő alkotja a társulat?

R.J.: 70 fős a társulatunk, továbbá 50 idomított állatunk, és egy 8 tagú fúvós zenekarunk. A cirkuszszerelvényeket, ha egymás mögé állítanánk, több mint 1 km-es menet jönne létre.

A városok, turnéhelyszínek minden évben állandóak, vagy van, amikor ezek változnak?

R.J.: Nagyjából mindig ugyanazok a városok vannak a turnéban, közel azonos időpontokban. Már ez is egy hagyomány, hogy május vége, június eleje fele jövünk ide Szegedre, és ez most is így történt

Tehát akkor jövőre is ellátogattok Szegedre?

R.J.: Valószínűleg.

Egy kis ízelítő a jubileumi show-ból:

http://www.youtube.com/watch?v=pFn1pMj4-Dw

Akárki akármit mond, még ha közhelyesen is hangzik (pedig tényleg így van): a cirkusznak megvan a maga csodálatos varázsa, egyaránt nyújt szórakozást kicsiknek, és az idősebb generációknak is.. Ezt nem is tükrözhetné jobban más, mint a pénteki előadás (vagy általában az összes előadás) közönségének korbeli összetétele. Természetesen a gyermek korosztály az elsődleges célközönség, de ezeken a látványos, lenyűgöző elemeken, és színes, összetett és precíz műsorszámokon garantáltan mindenkinek le fog esni az álla.

Ezúton is szeretnék sikerekben gazdag sok-sok porondon töltött évet kívánni Ifj. Richter Józsefnek és társulatának, minden jót és sok szerencsét, úton a harmadik X felé.

Az előadások május 30-tól június 9-ig lesznek láthatók a már fent említett helyszínen. Jegy, és további információk a: http://magyarnemzeticirkusz.hu/ és a https://www.facebook.com/magyarnemzeticirkusz oldalon találhatók.

Fotók: Szilágyi Frank, Partyponty