Pp kicsi 45
2019-04-21
Szegedialdas

Exkluzív interjú Tibi atyával!

Avagy mi jár még Tibi atya fejében a fröccsön és Szalonnás Pirin kívül..

Mára már szinte mindenki ismeri – ha csak hallásból is – Tibi atya nevét. Több száz ezres követője van Facebook-on, költözését és falualapítását egy egész ország követhette figyelemmel és egyre többen idézik mélyenszántó bölcsességeit. Személyét tekintve “Tibi atya egy fiktív, lecsúszott humbákfalvi pap, görbe tükör a társadalomnak”, akinek legalább annyira a szórakoztatás, mint amennyire kevésbé a sértegetés a célja.

Ezt a Tibi atyát ismerjük. De mi van azzal a személlyel, aki a háttérből adja a szavakat a kitalált humbákfalvi papnak, aki az ismeretlenség homályából kelt vidámságot emberek tömegei számára? Erre voltam kíváncsi, mikor felkerestem Tibi atya szellemi megalkotóját, hogy motivációjáról, terveiről és ihletéről nyerhessünk kicsit tisztább képet.

Tibi atya 2012 végén indult el hódító körútjára a legnépszerűbb közösségi oldal keretein belül. Honnan jött az alapötlet a részeges, lecsúszott pap személyéhez?

T: Semmi cél, terv, illetve koncepció nem volt Tibi atya karakterének megalkotásakor, csupán egy kisülő neuron volt az oka az “isteni szikrának”, pillanatnyi jó ötletnek tűnt, aztán rátaláltak az emberek. Úgy látszott, tetszik a népnek, kajálják ezt a fajta humort, így gondoltam, miért ne csaljak mosolyt az emberek arcára nap mint nap?

Megszületése óta rohamosan nő a népszerűsége az emberek körében, mára több mint 260 ezer szimpatizánssal büszkélkedhet az oldal. Nagy mértékben hozzájárulnak a rajongók visszajelzései a munkához?

Nyilván az elején ha nem lett volna rá igény, akkor azt láttam volna a rajongók számából. De valójában nem különösebben miattuk csinálom. Inkább már-már az önnön magam szórakoztatására is megy: arról van szó csupán, hogy megosztom az agymenéseimet a publikummal. Persze van, akinek ez nem jön be, de az menjen kaktuszt szüretelni Dél-Szudánba.

Naponta többszöri frissüléssel több ezer ember napját teszi szebbé Tibi atya. Rengeteg embert érdekel, hogy mi adja az ihletet a jobbnál jobb, megunhatatlan “tanításokhoz”?

Csupán a mindennapi élet. Hogy megmutassam, mennyire beteg ez az ország, beteg ez a kor, amiben élünk. A posztjaimhoz mindenkinek fűződik valami élménye, legyen szó akár a vidéki kocsmai életről, a hajléktalanokról, a cigányságról, a fényűző egyházról, a “gyúrós keménylegényekről”, vagy akár a városi ignoráns életformáról. Mindenki kap hideget-meleget, de akinek nem inge, az nem veszi magára. Na jó, amúgy főleg hideget kap mindenki.

Mi adja a legnagyobb örömöt Tibi atya mindennapjainak leírásában és – hogyha vannak – akkor mik az árnyoldalai egy ilyen oldal üzemeltetésének?

A sok értelmetlen üzenetet emelném ki negatívumként, valamint a posztok alatt lévő humorheroldokat, akik éppen tréfarépa-diétán vannak, és nekiállnak jópofizni, hogy megmutassák, hogy ők viccesebbek. Megy minden poszt alatt a lájkvadászat, ami nem rossz, ha egyedi poénok jönnek – sőt, annak kifejezetten örülök, szoktam nevetni is rajtuk- , csak az esetek 90%-ban ugyanazok az elcsépelt 20 éves viccek jönnek, amiket már mindenki kívülről fúj, amióta wc-zés közben vicces könyveket olvasunk.

Az inkognitó megőrzése mindig is kardinális szempont volt. Miért olyan fontos megőrizni a névtelenséget?

Nem biztos, hogy ez a munkámmal, valamint a karrieremmel összeegyeztethető lenne mindenki szemében.

Végezetül, várhatóan meddig fog még Tibi atya örömöt, jó tanácsokat és fontos gondolatokat hirdetni gyülekezetének?

Nincs terv. Ütni kell a vasat amíg meleg, illetve addig tolom a biciklit, amíg nincs nyolcas a hátsóban!

Ezúton is köszönöm a válaszokat, és az egyedi, szegedieknek szóló “Tibi atya-bölcsességet”!