Pp kicsi 45
2019-03-26
Mozi.hir.hu

Rapper + komikus = Pofázunk és Végünk

„Az a baj a gondolkodással, hogy nem értesz hozzá..”

A filmtörténelem során mindig is nagy sikere volt az ún. buddy filmeknek; vegyük csak Stan és Pan-t, Chackie Chant és Chris Tuckert, Tommy Lee Jones-t és Will Smith-t, és most itt a legújabb páros, Ice Cube és Kevin Hart. Jól bevált akciójáték, melyet az igényes humor és a minimális erőszak jellemez. Az eredeti ötlet híján reméltem, hogy felmutatnak mást is, mely kárpótol a cselekmény kiszámíthatóságáért: és valóban, volt három dolog, amiért megérte megnézni: duma, duma és még több duma!

A rendezői székben Tim Story terpeszkedett. Sajnos az erősen felejthető enyhe kifejezés az Amerikai Taxira, vagy épp a Fantasztikus Négyes filmekre, melyek Story nevéhez köthetőek. Populáris tálalás, hatásvadász effektek, mégis ezúttal sikerült belenyúlnia a jóba, mikor a főszerepre Kevin Hart-ot választotta, aki akár egymaga is elvitte volna a filmet a hátán – nem mintha nem ez történt volna majdnem.

Story sztorija szerint Ben Barber (Kevin Hart) élete majdnem tökéletes. Van egy csodás barátnője, felveszik a rendőrképző akadémiára, egyszóval sínen van, boldogságát azonban csak egy dolog árnyékolja be: barátnőjének nyomozóként dolgozó bátyja, James Payton (Ice Cube). James sosem tartotta Bent méltónak a húgához, így mikor Ben áldását kéri a házasságukra, gonosz tréfát eszel ki feltételként: elviszi magával egy nap járőrözésre, hogy megmutathassa, mennyit is ér valójában. Azonban a szivatásoknak hamar vége szakad, mivel James előtt esély adódik, hogy végre leleplezhesse annak a bűnszövetkezetnek a fejét, akit már 3 éve üldöz hiábavalóan. Ben, aki kezdetben inkább a szájával, semmint tetteivel tűnik ki, eleinte csak nyűg a nyakán, de később még hasznát veszi a nagydumás sógor-jelöltnek.

A film abszolút pozitívuma Kevin Hart, a stand-up komikusból lett színész, aki le se tagadhatná eredeti foglalkozását. Habár vannak részek, ahol az érthetőség rovására ment a szinkronizálás, mégis a legtöbb poén valóban élvezhető. Karaktere a tipikus lelkes kezdő, aki hibát hibára halmoz, majd megtörik, de egy kardinális változás hatására „megemberesedik” és ő lesz a nap hőse. Színészi játéka csak még élvezhetőbb, hogyha Ice Cube is a színen van.

Ice Cube természetesen a másik véglet: tapasztalt, belevaló zsaru, aki először lő, aztán kérdez, és bizony hajlamos megítélni embereket a testmagasságuk alapján (Igen, itt Kevin 163 cm-es testmagasságára célzok). Habár hatalmas átéléssel képes hozni a pókerarcot, és tényleg nagyon csúnyán tud nézni, ha akar, mégis eltörpül Hart játéka mellett. Mindenesetre azt elismerhetjük, hogy ő odatette a magáét, ennél többet igazán nem is várhatunk tőle.

Érdekesség, hogy kezdetben senki se hitte volna, hogy a film hazai premierét ekkora várakozás fogja övezni, de az amerikai debütálása valósággal berobbant a köztudatba, három hétig vezette a box office listákat. Ezek után természetesen itthon is elkezdték érte nyújtogatni a kezüket, a cím fordítói pedig dörzsölik a tenyerüket, hogy milyen szellemes fordítást csináltak az eredeti „Ride Along” címből. Kac-kac..

Röviden összefoglalva, már Kevin Hart miatt is érdemes megnézni a filmet. Akad pár nagyon jól eltalált beszólás, és persze ott vannak a jelenetek, melyeket még századszor megnézve is nevetünk. Kellemes délutáni elfoglaltság, de álmatlan éjszakákat nem fog nekünk okozni.

http://www.youtube.com/watch?v=l6J8b_4a8pQ

Források: filmtekercs.hu,mozi.hir.hu

Korábbi ajánlóinkat,kritikáinkat az alábbi linkeken találod:

Couch Surf

Non-Stop

Mielőtt Meghaltam

300 – A Birodalom Hajnala

Blue Jasmine

Műkincsvadászok

A Lego kaland