Pp kicsi 45
2019-03-26
Cinastar.hu

Öregember nem vénember – Non-Stop kritika

Kérjük, kapcsolják be öveiket, rázós repülésünk lesz!

Liam Neeson sok szerepben bizonyított már – ő volt Obi-Wan Kenobi mestere, Batman keménykezű mentora, az Igazából Szerelem vajszínű apukája, és kijelenthetjük, hogy mindig is hozta a tőle várt kötelezőt. Ennek fényében jogosan vártuk vissza az Elrabolva című mozik kérlelhetetlen akcióhősét, aki egy fegyverrel és szigorúan összeráncolt homlokával bármilyen helyzetből kivágja magát – és most nem szójátékkal éltem! Amit pedig kaptunk: belevaló akciófilm megunhatatlan klisékkel, csavaros fordulatokkal, golyózáporral és védhetetlen pofonokkal – a film bő 100 percében, Non-Stop!

A rendező, Jaume Collet-Serra munkássága valljuk be, enyhén szólva is ingadozó: a Viasztestek lelombozó kiábrándultságát követve Az árva című rendezése legalább akkora elismerést érdemelt, és a mostani akciófilmje szintén dicséretére válik. A siker kulcsa cáfolhatatlanul Liam Neeson személyében keresendő.

A történet szerint Bill Marks (Liam Neeson) lecsúszott, alkoholista légi marsall, azaz az utasok biztonságát felügyelő hivatali személy, fényes jelvénnyel, és fegyverrel. (Nem tudom, csak én érzem ebben az iróniát?) Na szóval Billnek ez a napja is úgy indult, mint bármelyik másik: megitta az alkohollal hígított.. vagyis a kávéval hígított alkoholos italát, végigpásztázta a terminál minden emberét, majd becsekkolt a felszálláshoz. A gépen ülve két kellemetlen dologgal kellett szembenéznie: az egyik a minden felszállás alatt tartó rosszulléte, a másik egy sms, mely szerint egy ismeretlen személy a gépen 150 millió dollárt követel – ellenben 20 percenként végez egy utassal. Neeson a rá jellemző következetességgel mindenkit potenciális gyanúsítottként kezel, és visszafogott módszerrel felforgatja mind a repülőt, mind az utasok lelki nyugalmát, hogy megakadályozza a titokzatos idegen fenyegetését.

Az első fenyegető sms megérkezésekor tisztelettel adóztam annak a szinkronstúdiónak, akik még azt is megoldották buzgóságukban, hogy Neeson magyar nyelven kapja és adja az üzeneteket. Aztán persze rájöttem, hogy milyen kulcsfontosságú szerepe van ezeknek az üzeneteknek, mivel Bill Marks így tartja a kapcsolatot majd’ a leszállás végéig az ismeretlen gyilkossal. Bár azt muszáj vagyok megjegyezni, hogy Liam Neeson egy 16 éves tinilányt megszégyenítő módon képes a telefonján üzeneteket írni. Csodálatos!

Visszatérve, a jelenetek pörgősek és életszerűek, és amit a film abszolút javára írok, hogy egészen a végéig nem jöttem rá, ki is valójában a gyilkos! Mind a nézőt, mind Bill Marksot végig az orránál fogva vezeti az a bizonyos utas, sőt, sikerül az egész világgal elhitetnie, hogy valójában a viharos múlttal és feltételezhetően labilis elmeállapottal rendelkező légi marsall, Marks térítette el a gépet, mind a 150 utasával együtt.

A női mellékszereplő kategóriában a sajnos ezúttal nem igazán bizonyító Julianne Moore tűnik fel, alias Jen Summers. Markshoz hasonlóan neki is van mit a szőnyeg alá söpörnie, de még ennek fényében is nehéz, anélkül pedig szinte lehetetlen lenne megérteni szerepének funkcióját a filmben. Viselkedése meglehetősen logikátlan, egy bizonyos ponttól pedig egyenesen idegesítő, még szerencse, hogy nem tuszkoltak bele a filmbe valami komolyabb szerelmi szálat. Egy kalap alatt letudva a film negatív jellemzőit, szót kell még ejtenünk a befejezésről, mely sajnos rendkívül hollywood-osra sikeredett,de talán ennyit még a legkritikusabb néző is bocsánatos bűnnek tekinthet.

Nem tudni, hogy Liam Neeson, 62. születésnapja küszöbén még hány ilyen akciófilmet fog/tud produkálni – reményeim szerint még egy jó párat. Mindenesetre karaktere még mindig ikonikus, legyen az a jó- vagy épp a rosszfiúk szerepében. Színészi játéka természetesen továbbterjed az „agyatlan igazságosztó” először lő, aztán kérdez skatulyájától, tankönyvi módon hozza a problémák alatt megtört, de a harcot fel nem adó férfi toposzát.

Az alapján, amit láttam, remek kis akciófilmet hoztak össze, talán az egyik legjobbat, amit az utóbbi időkben láttam. Ha a krimikben szereted keresgélni, ki a gyilkos, szereted a csavarokat, az izzig-vérig akciószagú jeleneteket, és hát könyörgök, Liam Neesont (!!), akkor feltétlen nézd meg a filmet!

Képek forrása: cinestar.hu, player.hu, gamekapocs.hu

http://www.youtube.com/watch?v=SXl-BMNmVuw