Pp kicsi 45
2019-03-19
Couchsurf

Ahány ember, annyi kanapé - Couch Surf

Dyga Zsombor új filmje, a Couch Surf a mozikban!

A nagy teret hódító szkeccsfilmek már Magyarországon is fénykorukat élik. Ez egy nagyon könnyed stílus: több történetet mond el, több szereplővel, olyan, mint egy novellás kötet. Mindenki talál olyan történetet benne, ami tetszhet neki, és nem is kell, hogy mindegyik történet egyformán jó legyen.

A szkeccsfilmek egyik ötletes megoldása az, hogy egy motívum köré fonódik a történet: egy a helyszín, vagy egy tárgyat helyeznek a középpontba, esetleg ugyanazon a rendezvényen történnek a dolgok. Ez lehetővé teszi, hogy a végén a film egy nagy egésszé formálódjon, kap egy keretet, de mégis megvannak az apró kis darabok, melyek egyébként nem függnek össze. Ilyen film Dyga Zsombor Couch Surfje is.

http://www.youtube.com/watch?v=TGMoBKAtBgs

Dyga Zsombor már több ízben is rendezett sikeres filmeket alacsony költségvetésből. Sajnos most csak a költségvetés – rész sikerült, a film nem aratott osztatlan sikert.
A koncepció nagyon érdekes, elég gyorsan felkelti a néző figyelmét. A központban a kanapé áll, s olyan történeteket láthatunk, melyeket akár egy kanapé is elmesélhetne. Hiszen ha egy ilyen bútordarab mesélni tudna gazdájáról… 10 történet és több színész életképét láthatjuk a filmben. Van itt pszichológus, beteg, párok, kamaszok, szeretők és izgalmas történetek, melyeknek alig várjuk a kibontását.

Maga az alkotás szinte semmivel nem ad többet, mint amennyit elmond egy előzetes. A történeteket nem igazán bontják ki, és a rendező mintha nem is élt volna azzal a lehetőséggel, hogy egy ilyen jellegű filmből egy igazán pörgős, és érdekes mozit lehetett volna kihozni. Ha nem a tömegek voltak a célközönség, akkor sem telitalálat a film, mert a szöveg, és a történetek jellege nem igazán fér bele egy komoly, mély filmbe. Sem társadalomkritika, sem dráma, sem komédia nem érződik a filmen. A 10 történet közül egy történet, a Dramaturg lett az egyetlen, mely hatásos, és melyben egy olyan, akár Kafka által is megirigyelhető hivatalnoki közegbe csöppenünk, ahol senki nem érti, mi a jelentkező feladata, és mit miért kell csinálnia. Viszont a többi történetben elmaradnak a miértek, elmarad az okfejtés,és elmarad az üzenet is. Néha felkapunk egy-egy szálat, melyen elindulva várjuk, hogy történjen valami, kiderüljön valami, de amilyen gyorsan jött, ez olyan gyorsan megy is, és mi nem tudunk meg többet egyik szereplőről, vagy szituáció végkifejletéről sem. Viszont a történetek olyan egyszerűek, hogy nem is nehéz következtetni arra, hogy mi történt, miután a vágás máshova vitt minket.

A filmben viszont nagyon erős színészi játékokat láthatunk. Sőt, talán ez az, ami megtartja az egész filmet, hiszen a szövegek nagyon kicsavartak. A színészek arcjátéka olyan mélységre viszik ezeket az egyébként teljesen mesterkélt szövegeket, hogy ezzel kicsit magukkal tudják ragadni a nézőt. Fullajtár Andrea szereplése abban a teljesen jelentéktelen történetben, melyben férje szeretőjével beszélget egyszerűen lenyűgöző volt. Olyan átéléssel mondta el azt az abszolút halálra ítélt kitekert szöveget, hogy egy pillanatra el is feledkezünk arról, hogy mennyire értelmetlen az egész film. A Dramaturgban Gyabronka József pedig tökéletes alakítást nyújt, mint elnök, akinek a legfontosabb a siker, a dráma, és a pénz. Hála neki képesek vagyunk átélni az alkalmazott feszültségét, aki képes lenne bármit megtenni a munkáért, és aki teljes kétségbeesésében az egész életét átszervezné, csak azért, hogy most ne lépjenek át rajta.

Persze akadnak mozzanatok, amik miatt érdemes megnézni, mert valami nyomot hagy az emberben, ám ha szórakozásra vágyunk, és érdekes történetekre, nem ez a legjobb választás, mert ahhoz túlságosan unalmas, és vontatott. Részemről hiányolom belőle a karakter fejlődést, a történetek kibontását, vagy bonyolítását, és talán azt, hogy semmi nincs igazán fókuszban. Az események csak folynak a saját medrükben, de nem csapnak ki annyira, hogy felkeltse az érdeklődésünket.

Képek forrása:artnews.hu, port.hu,origo.hu,index.hu

Korábbi ajánlóinkat,kritikáinkat az alábbi linkeken találod:

AIDSZ-teszt-Mielőtt meghaltam

2013 legrosszabb filmjei

300-A birodalom hajnala

Oscar 2014

2013 Top 10 filmje

Blue Jasmine

A szerzőről