Pp kicsi 45
2019-04-21

Ezentúl a törvény miatt kell szót fogadni

Egy készülő családjogi törvény szerint a gyerekek nem élhetnek majd egészségtelenül, és muszáj lesz szót fogadniuk.

Egy készülő családjogi törvény szerint a gyerekek nem élhetnek majd egészségtelenül, és muszáj lesz szót fogadniuk.

Egy már tárgyalt, de még el nem fogadott családjogi törvénytervezet szerint a család Magyarország legfontosabb nemzeti erőforrása, a nemzet fennmaradásának biztosítéka. Ezért a családok védelme és jólétének erősítése nem csak az állam, hanem az önkormányzatok, az egyházak, a média, és a gazdasági élet szereplőinek feladata is. A kétharmados többséget igénylő jogszabály tervezete a családi adózáson túl bebetonozna olyan íratlan formában nem létező normákat is, mint a szülők és a gyermekeik együttműködése. A média is részt vállalna a család megerősítésében – bár nem lenne számon kérhető, de mégis köteles lenne sugárzásaival a házasság, a család, és a gyermeknevelés értékét hangsúlyozni.

A szülőnek ezentúl nem csak azért kell foglalkoznia gyermekével, mert jót akar neki, hanem azért, mert azt a törvény kimondja. Muszáj például megteremtenie a gyerek testi, szellemi, lelki fejlődésének feltételeit, valamint muszáj oktatáshoz és egészségügyi ellátáshoz juttatnia. A szülő köteles lesz a gyermekével minden őt érintő kérdést megbeszélni, és véleményét figyelembe venni.

Persze a kiskorú gyerek sem marad szabályok nélkül, cserébe a gondoskodásért neki is „teljesítenie” kell. Együtt kell működnie saját nevelése érdekében, azaz szót kell fogadnia szüleinek, kerülnie kell az egészségkárosító életmódot, illetve képességeihez mérten eleget kell tennie tanulmányi kötelességének.


A médiának is a család fontosságát kell hangsúlyoznia

Arról még nem esett szó, milyen büntetés éri azt, aki nem tartja be a szabályokat. Egy érintett politikus szerint egyelőre semminek nem lesz óriási következménye, a jogok és kötelességek kimondása csak szimbolikus, a kormánypárt családról alkotott értékrendjét fejezi ki.

A családjogi törvénytervezet kiterjed az örökbefogadásra, a gyermekvállalás pénzbeli támogatására, az otthonteremtés feltételeinek biztosítására, a gyermekgondozásból visszatérő szülők munkavállalására is.


Törvénnyel kell rávenni, hogy megegye…?

Az ENSZ tavaszi demográfiai jelentése alapján úgy tűnik, ha a demográfiai helyzet nem változik, és a házasodása és gyermekvállalási arányok is ezen a szinten maradnak, Magyarország lakossága a század végére 5,2 millióra csökkenhet, melynek 36 százaléka 65 év feletti lesz.

A törvény előkészítésében részt vevő kormányzati forrás szerint a tervezet megvalósításához rengeteg pénzre lenne szükség, így ez egyelőre csak a kormány családok iránti elkötelezettségét fejezi ki.

Te mit gondolsz a törvénytervezetről? Szerinted rávehetők a gyermekek a szófogadásra egy törvény miatt? Ennyi megoldaná a dackorszak vagy a serdülőkor problémáit?

A szerzőről