Pp kicsi 45
2018-05-23
16394961 1 644x461 foiskola egyetem mellett vegezheto munka kiemelkedo keresettel vi kerulet

Munkavállalás egyetem mellett

A munka és az egyetem összeegyeztetése nagy logisztikai képességet igényel, mert minden szemeszterben másmilyen órarendet tudnak összeállítani a hallgatók, ezért csak alkalmi munka vagy részmunkaidős állás vállalható a tanulás mellett. A pénz nagy úr, ennek érdekében sok mindent megtesz egy egyetemista, ha az időbeosztásról van szó. Képes dolgozni hajnalban, éjjel, hétvégén és néha iskola helyett is, hogy legalább anyagilag függetlenítse magát a szülőktől, felnőtté váljon és tapasztalatokat szerezzen. Mert aki gyakorlatot szerez már az egyetemi évek alatt, az könnyebben kap munkát és a diploma megszerzése után egy munkahelyi közösségbe is könnyebben be tud helyezkedni.

Az elhatározás bennem is megvolt, hogy a fenti lépéseket megtegyem, ezért a nyári szünetben Wales-ben vállaltam munkát, ahol a vendéglátásban helyezkedtem el napi két műszakban. Akármilyen kemény munka is volt, a nyelv gyakorlása miatt megérte. Amikor onnan hazajöttem és elkezdődött az egyetem, elkezdtem a hirdető újságokat olvasni és kiegészítő alkalmi munkát kerestem. Több telefonszámot is felhívtam, amikor kaptam egy kecsegtető ajánlatot. Rugalmas munkaidőt és jó fizetést ígértek a teljesítmény után. Egy bizonyos terméket kellett az utca emberének eladnom. Eleinte hétvégén végeztem a munkát, napi 12 órát is lehúztam egyszerre Szegeden és más vidéki nagyvárosokban. A főnök a nap végén kifizetett, sőt volt, hogy taxival vitte haza az összes munkatársat. Megállapodásunk szerint elég volt, hogy csak hétvégén dolgozom, később azonban már nem volt elég a heti két munkanap, valamint amíg nem adtam el x db terméket, addig nem lehetett haza menni és fizetést sem kaptam. Előfordult, hogy betegségre sem voltak tekintettel, a 12 órát ugyanúgy végig kellett dolgozni. Ezt már a suli mellett nem tudtam teljesíteni, egy hónap után a szellemi és fizikai kimerültség határára kerültem. Ez a munka tehát összeegyezthetetlen volt a tanulással, ekkor elhatároztam, hogy másik munkát keresek. Az órarendemet úgy tudtam összeállítani, hogy csak heti 3 napot kellett bejárnom az egyetemre, így a hét második felére maradt a munka. Szeged egyik legjobb szállodájába felvettek alkalmi adminisztrációs munkára. Erről a helyről elmondhatom, hogy a tisztességes munkáért a tisztességes bért kifizették és megfelelő körülmények között dolgozhattam, itt azonban a vizsgaidőszakban jött a probléma. Mikor felhívtak, hogy menjek dolgozni, nekem vizsgáznom kellett azokon a napokon. Ezt pedig egyik munkahelyen sem nézik jó szemmel. Ez alapján elmondhatom, hogy ezt a munkát sem tudtam összeegyeztetni az egyetemmel.

A legtöbb munkavállaló évfolyamtársamtól is azt hallom, hogy ha találnak is munkát, azt is nehezen tudják megtartani, mert ha valaki komolyan veszi az egyetemet, annak az felér egy munkahellyel. A legkönnyebben diákmunka szövetkezeteknél találhatunk munkát, melyek honlapjain (pl. www.melodiak.hu, www.melo-depo.hu) regisztrálva beállíthatjuk, hogy a hét melyik napjának melyik napszakában érünk rá, illetve kiválaszthatjuk a kategóriákat is, hogy milyen jellegű munkák érdekelnek és ehhez igazodva e-mailen keresztül értesítést kapunk az időbeosztásunknak megfelelő aktuális munkalehetőségekről.

kép forrása: www.startapro.hu

A szerzőről