Pp kicsi 45
2019-04-21
Od%c3%baka

Segíts Te is az Odúban!

Szereted a gyerekeket? Jó érzéssel tölt el, ha segíthetsz, ha taníthatsz? Akkor ez a felhívás pont neked szól: önkénteseket vár az Odú Fejlesztő Központ!

Szereted a gyerekeket? Jó érzéssel tölt el, ha segíthetsz, ha taníthatsz? Akkor ez a felhívás pont neked szól!

A Korinta Alapítvány fenntartásában működő Odú Fejlesztő Központ 0-5 év közötti gyermekek komplex korai fejlesztését végzi, valamint ellát logopédiai szakszolgálati feladatot és működtet egy fejlesztő iskolai csoportot 6 súlyosan, halmozottan sérült gyermek számára. Magyarországon az 1990-es években indult el a korai intervenciós munka, mellyel a 0-5 (6) éves korú gyermekek korai fejlesztése történik. Ennek lépcsői: szűrés, komplex diagnosztikai vizsgálat, gyógypedagógiai fejlesztés, tanácsadás és különböző terápiás szolgáltatások. A 2012-ben fennállásának 10. évfordulóját ünneplő központ annak köszönhetően jött létre, hogy olyan szakemberek és szülők fogtak össze, akik nem elégedtek meg az első életévek „majd kinövi” – megnyugtató sommázatával és a felkínált orvos-egészségügyi kontrollvizsgálatok lehetőségével, hanem valós, ők és a gyermekek aktív együttműködését kívánó pedagógiai-pszichológiai fejlesztő módszereket kerestek.

A korai fejlesztés eleinte bölcsődei keretek között zajlott, majd 2002-ben a Korinta Alapítvány létrehozta az Odú Fejlesztő Központot, amely ma már 100 kisgyermek korai fejlesztését és felkészítését tudja biztosítani, a pedagógusok pedig 20 sajátos nevelési igényű óvodás gyermek utazó gyógypedagógiai ellátásáért felelnek. Az intézmény szolgáltatásai között elérhető korai fejlesztés, fejlesztőnevelés, oktatás, utazó gyógypedagógiai ellátás, térítésmentesen látogatható játszóház és alternatív terápiás módszerek. A korai fejlesztés a 0-5 éves, megkésett/eltérő fejlődésű gyermekek tervszerűen összeállított programja. Megelőzi az óvodai nevelést, és feladata a megkésett/eltérő fejlődés megállapítását követően a gyermek fejlesztése, gondozása a szülő bevonásával. Fejlesztő nevelést igényelnek azok a fogyatékossággal élő gyermekek, akik állapotukból adódóan 5 éves koruktól nem tudnak bekapcsolódni az óvodai nevelésbe, majd ezt követően az iskolai nevelés-oktatásba, tankötelezettségüket fejlesztő nevelés-oktatás formájában teljesítik. A fejlesztő iskolában 6-23 éves korú, sajátos nevelési igényű súlyos, halmozottan sérült gyermekek/fiatalok tanulhatnak, fejlődhetnek iskolásként.

A fejlesztő iskolai oktatás heti 20 óra (kötelező) tanórát, illetve különböző egyéni és csoportos fejlesztő foglalkozásokat biztosít a gyermekek számára. Intézetünkben a gondozás, a nevelés és az oktatás szerves egységet alkot. A csoport létszáma 6 fő. Az utazó gyógypedagógiai ellátás keretében konduktor, gyógypedagógus és pszichológus szakemberek foglalkoznak heti két alkalommal az óvodákban az integráltan nevelkedő sajátos nevelési igényű gyermekekkel. Az alternatív terápiák részei a komplex fejlesztésnek, jelenleg igénybe vehető kaland-, hidro-, zene-, lovas- és egyéb állat által asszisztált terápia is.

Mint a legtöbb ilyen típusú intézménynek, az Odú központnak is szüksége van önkéntesek segítségére ahhoz, hogy optimális működésüket biztosítani tudják. Az önkéntesek vállalhatnak a tanév és a nyár folyamán is munkát. Most főként a kiskundorozsmai Tanodában van szükség segítségre, ahol általános iskolás gyerekek korrepetálása, átkísérése az iskolákból a Tanoda épületébe (kb. 5-10 perc séta), szabad foglalkozások vezetése (pl. társasjátékozás, kézműveskedés), játékok (pl. Wii-zés, csocsózás) felügyelete és uzsonnakészítés is szerepel a lehetőségek közt. (Bővebb információ itt.)
Szeptembertől júniusig szinte mindenféle munkára szükség van, az önkéntesek segíthetik a csoportos foglalkozásokat, segédkezhetnek az Odú-s rendezvényeken, a központ reklámkommunikációjában, vagy akár az épületek dekorálásában is.
Júliusban és augusztusban a nagytakarítás elvégzéséhez keresnek önkénteseket.

Bővebb információ és jelentkezési lap itt található.
Aki önkéntes munkát nem tud vagy nem akar vállalni, de mégis szívesen segítené a központot, adója 1%-ával támogathatja a gyermekek fejlesztését.

Az önkéntesség hasznos gyakorlat lehet óvodapedagógus vagy tanító szakosoknak, de bárkinek, aki egy kicsit is hajlandó áldozni a szabadidejéből, esetleg kihagyni egy fesztivált, és inkább itt segíteni egy kicsit. Egy dolog egészen biztos: a pénzbeli fizetésnél sokkal hasznosabb és hosszan tartóbb értékekkel fog gazdagodni.

Képek: www.facebook.com

A szerzőről