Pp kicsi 45
2019-04-21
Estikornel

Nem a személy a fontos – Esti Kornél interjú

Az Esti Kornél az EFOTT harmadik napján lépett színpadra, hajnali koncertjük előtt beszélgettünk Lázár Domokos gitárossal.

Az Esti Kornél tagjait Zánkán, az EFOTT harmadik napján kaptuk el egy rövid interjúra: szó esett a tagcserékről, új klipről, és megtudhattuk azt is, mikorra várjuk legújabb nagylemezüket. Lázár Domokossal, az együttes gitárosával beszélgettünk:

Milyen benyomásaitok vannak az EFOTT-ról?

Nagyon sok ember van itt egységnyi területen, illetve soha nem kezdtünk még ilyen későn…
De jobb később, mint soha. :)

Megújult felállással fogtok itt zenélni. Hogyan alakult ez ki?

Ez a váltás úgy történt, hogy körülbelül tavaly ilyenkor éreztük azt, hogy elég nagy problémák vannak a zenekaron belül, pontosabban az akkori énekesünk, Pisti és a zenekar közt. Ezek alapvetően emberi, másodsorban zenei nézeteltérések voltak és bár próbáltuk az eltérő elgondolásokat közelíteni, alapvetően nem tudtuk megtalálni a közös hangot. Szeptemberben a zenekar többi tagjával úgy éreztünk, hogy a megromlott emberi dolgok miatt nem tudjuk Pistivel tovább folytatni a közös zenélést. Októberben csináltunk egy énekes-válogatást, ennek „eredménye” pedig Áron lett, és nem mellékesen bevettük a zenekarba Kristófot is, aki már évek óta egyébként is mindig velünk volt, mint a zenekar turnémenedzsere és hangtechnikusa. Már kezdetben is ezt éreztük és így több mint fél év távlatából azt mondhatom, hogy nagyon jól döntöttünk és ezzel új korszaka kezdődött az Esti Kornélnak.

Mennyiben változott meg a zenekari munka a változások miatt?

Az a jó, hogy a tagcserék nem borították fel a munkához való hozzáállásunkat, sőt. Pisti anno a dalok hangszerelésében nagyon is aktívan kivette a részét, de a zenekar történetében összesen két dalt hozott, így az alkotói folyamat, a dalok magvának születése alapvetően nem változott az ő kiválásával. És ugye most nincsenek azok az alapvető konfliktusok és ellentétek, amelyek már a legutolsó időkben Pisti és a zenekar többi tagja között igen gyakoriak voltak. Ez nagyon pozitív hatással van a kreativitásra is, sokkal nagyobb kedvvel megyünk le próbálni.

Mikor lesz ennek lenyomata?

Az a terv, hogy idén nyáron csinálunk egy klipet, ősszel pedig egy új nagylemezt szeretnénk összehozni. Nyilván ehhez a nyáron nagyon sokat kell majd dolgoznunk, de most azon vagyunk, hogy még egy pár dalt összerakjunk és augusztus végén ezeket felvegyük.

Ti alapvetően egy vidéki zenekar voltatok, Mezőtúron kezdtétek. A fővárosba kerülés változtatott valamin?

Gimisek voltunk, amikor a zenekart alapítottuk – tulajdonképpen mindannyian mezőtúriak voltunk az alapcsapatból. Az a körülmény, hogy Budapestre költöztünk, a zenéhez, zenéléshez való hozzáállásunkat egyáltalán nem változtatta meg. Most is azért csináljuk ezt az egészet, mint amikor 5 éve elkezdtük: mert egyszerűen örömet okoz.

A két új tag zenei irányultsága mit tett hozzá a zenekarhoz?

Maga a stílus nem változott, mi ebben a gitár alapú alternatív rockzenei műfajban működünk és érezzük jól magunkat – és a dalok mondanivalója sem változott, továbbra is arról írunk, ami számunkra fontos. Kristóf és Áron egyébként is úgy kerültek be a zenekarba, hogy ezt a hangulatot, közeget magukénak érezték, tehát emiatt nem kellett egy más zenei világra váltanunk. Mindketten tök kreatív emberek, így az ő ötleteik is beépülnek az új dalokba és persze az előadásmódjuk is nagyon meghatározó. Ilyen szinten történik azért alakulás, változás, de ez tök természetes és spontán dolog.

Neked van egy másik zenekarod, Kristóf is zenél máshol… hogy tudjátok összeegyeztetni a dolgokat?

Nyilván ezen zenekarok az Esti Kornélhoz képest sokkal ritkábban koncertező, próbáló csapatok, így ütközés nagyon nincs. Nekünk már van azért egy 5-6 éves múltunk, szóval ez is számít azért. És az is fontos, hogy az Esti Kornélhoz képest ezek a zenekarok valamilyen szinten más zenei irányt képviselnek, így ha dalt írok/írunk, akkor általában nem kérdés, hogy melyik alkotás hova-melyik csapatba kerül.

Milyen volt a közönség reakciója a változásokra?

Az első pár hónapban (főleg Budapesten) azért éreztük, hogy méregeti a közönség a zenekart: „na nézzük, új felállás, új srác…”. De aztán azt láttuk, hogy egyre inkább elfogadta a közönség, hogy a zenekar meghozta ezt a döntést és mostanában már sokkal több a kedves és elismerő vélemény. Szerintem amúgy sem lehet a közönséget átverni. Nem lehet megjátszani a színpadon, hogy minden oké, miközben a háttérben óriási gondok vannak. Ezt egy idő után a közönség megérzi és az tényleg gáz. A mi zenekarunkban szerintem egyébként sem az a lényeg, hogy kik alkotják a csapatot, hanem hogy milyen alkotások születnek. Abban hiszünk, hogy a dalok erősek, és ha ezt alázattal előadjuk, akkor az működni fog. Szerintem pont emiatt élte túl a zenekar a váltást: nem az a lényeg, hogy van egy sztár és köré csoportosul az egész, hanem emberek vagyunk, akik létrehoztunk valamit. Nem a személyünk a fontos… a dalok mentették meg ezt az egészet!

A zenekarnak időközben megjelent legújabb klipjét és egyéb információkat itt találtok!

Fotók: Facebook