Pp kicsi 45
2019-04-21
36546 556372817717020 530893627 n

"A stílus maga az ember"

Nők, korok, szerepek, öltözetek címmel rendeztek konferenciát április 19-én a REÖK Palotában.

Nők, korok, szerepek, öltözetek címmel rendezték meg a REÖK Palota Zöld Szalonjában azt a konferenciát, amelyet minden évben a Juhász Gyula Pedagógusképző Kar stíluskommunikátor szak végzős hallgatói prezentálnak.

A tavalyi évben a férfi öltözködés volt a konferencia központi témája. Idén két nagyobb blokkban tárták a hallgatók a közönség elé a női öltözködés rejtélyeit.

A divattörténet szekcióban a 18. századtól a 2. világháborún át egészen a 20. század végéig nyújtottak látványos betekintést a leendő stíluskommunikátorok a hallgatóság számára.

A szerepek, öltözetek blokkban pedig a különféle stílusok kerültek nagyító alá, amelynek során a hivatali öltözékről, az alkalmi ruházatról, a hétköznapi szettekről, valamint a különféle női stílusokról – úgy, mint romantikus, klasszikus, extravagáns, természetes, kreatív, sportos – tartottak előadásokat.

A divattörténetről szóló prezentációk egyik különlegessége a múltba való utazás volt: megjelent előttünk Madame de Pompadour és Madame Recamier is, fűzők és csodálatos kalapok, inges-nadrágos nők, Dior, Chanel és Armani, valamint megismerkedhettünk kicsit közelebbről a hippikkel, punkokkal, yuppiek-kal, s a ’80-as évekre jellemző csillogással, fényűzéssel is.

A szerepek, öltözetek szekcióban tanácsokat kaptak az ellátogatók, beazonosíthatták saját stílusukat, s a rá jellemző szetteket is. Emellett hasznos tippekkel segítették a női ruhatár összeállítását az előadók.

Az előadásokból leszűrhető, hogy semmi sem új a nap alatt: a társadalomban bekövetkező változások elementáris erővel hatottak a viseletre, s az akkor megszületett kreációk napjaink öltözködésében is vissza-vissza térnek.

A stíluskommunikátor szak végzős hallgatói hónapok óta készültek a nyilvános fellépésre, izgatottan és lelkesen várták a konferenciát. Számukra ez nemcsak egy különleges alkalom és lehetőség volt, munkáik egyben vizsgaprezentációk is voltak.
Felkészülésüket Mészáros Mónika divattervező és történész segítette.

A fotót készítette: Acsai Kinga.

A szerzőről