Pp kicsi 45
2019-04-21
20090508 masnapos pacman

A másnaposság kezelésének praktikái

Néhány jól bevált módszerrel radikálisan enyhíthetők a macskajaj okozta kellemetlen tünetek.

Egyetemi bulik, kollégiumi összejövetelek,kocsmatúra. A 20-as éveikben járó fiatalok közkedvelt programjaik alatt bizony néha-néha óhatatlanul többet isznak a kelleténél, amelynek köszönhetően másnap igencsak kellemetlen tünetekkel találhatják szembe magukat.

A másnaposság tünetei különbözőek lehetnek. Először is függ az egyéntől, aki eltérően reagálhat a különféle alkoholos italokra. Az alkohol minősége további tényező, valamint (természetesen) a mennyiség is. Érdemes tudni, hogy a színes alkoholos italok előállítása és érlelése során keletkező kémiai anyagok tovább fokozzák a másnaposság súlyosságát és kialakulását. A gyengébb minőségű italok szintén rátehetnek az “élményre” még egy lapáttal.

A másnaposság általános tünetei:

 • fejfájás, migrén
 • szájszárazság, szomjúságérzet
 • emelkedett pulzusszám, erőteljes szívdobogás-érzés
 • hányinger, hányás
 • gyengeség
 • szédülés
 • remegés
 • pánikrohamra hajlamos egyéneknél roham jelentkezése
 • feszült idegállapot, ingerlékenység
 • szorongás, depresszív tünetek
 • zaj-és fényérzékenység
 • bevérzett szemek

Tippek a macskajaj tüneteinek enyhítésére:

Az egyik leginkább bevált módszer az alvás. Noha a másnaposság okozta kellemetlen tünetek gyakran idő előtt felébresztenek bennünket, igyekezzünk minél többet, az átlagos napi alvásmennyiségtől eltérően több órát szentelni a pihenésnek. Az alvás regeneráló hatású,a méregtelenítő folyamatok is sokkal aktívabban működnek szervezetünkben ilyenkor, márpedig a macskajaj tünetegyüttese nem más, mint mérgezés. Ha van lehetőségünk, aludjunk legalább 10 órát – radikálisan enyhébbek lesznek a tüneteink!

Az alkohol vízelvonó hatása miatt a szervezet dehidratált lesz. Ezért fáj a fejünk, szédülünk, s van erőteljes szomjúságérzetünk. A folyadékot pótolni kell, lehetőség szerint 2-3 literig meg se álljunk! Ajánlott a szénsavmentes ásványvíz, a különféle szénsavmentes üdítők, C vitamin tartalma miatt kiemelendő a rostos narancslé fogyasztása. A paradicsomlé fruktóz tartalmánál fogva gyorsítja az alkohol lebontását. Kerüljük a koffeines italokat, a kólát, az energiaitalt!, a szénsavas dolgokat!

A tojás ciszteint tartalmaz, ezért nagy mértékben enyhítheti a másnaposság okozta kellemetlen tüneteket.
A méz sok káliumot tartalmaz: ez az anyag radikálisan kiürül a szervezetből nagyobb mennyiségű alkoholfogyasztás idején, s felelőssé tehető a megemelkedett pulzusszámért is.
C-vitamin: nagyobb mennyiségben (1000 mg)érdemes bevenni még lefekvés előtt, az alkohol okozta szabadgyököket ugyanis megköti, a gyulladásos folyamatokat enyhíti. 1000 mg-os C-vitamint már 440 Ft-tól beszerezhetünk a patikában.

Gyógynövények:
A fejfájás kezelésére jó szívvel ajánljuk a kamillát, kakukkfüvet, csalánt, zsurlót, borsmentát, és a cickafarkot. Utóbbi erősen ajánlott akkor, ha a fejfájás émelygéssel is társul.
Fejfájás csillapító hatása mellett a kamilla erőteljes gyulladáscsökkentő, a borsmenta elűzi a fáradtságot, a zsurló elűzi a gyengeséget, a kakukkfű pedig felveszi a harcot a migrénnel is.

Elkészítés:
Egy púpozott teáskanál teafüvet leöntünk forrásban lévő vízzel, majd lefedve hagyjuk állni kb. 5-10 percig. Leszűrjük, s még melegen fogyasztjuk.

A fent említett gyógynövényeket nemcsak teaként fogyaszthatjuk a fejfájás enyhítésére, illóolaj formában is hatékonyak. Párologtassuk, vagy kenjük be halántékunkat néhány cseppel, s máris enyhül a makacs fejfájás.

Ezen termékek beszerezhetőek a patikákban, gyógynövényboltokban, drogériákban, beszerzési áruk 250 és 450 Ft. között mozognak.
Illóolaj formában kicsit drágábbak, mintegy 600-1000 Ft-tal kell számolnunk.

Prevenció:

Fontos, hogy figyeljük egyéni reakcióinkat a különféle alkoholokat illetően! Kerülendőek a likőrök, színes italok, s azok a borok, amelyek szulfitot tartalmaznak, ezek túlzott mértékű fogyasztása ugyanis brutális mértékű másnaposságot tud okozni! A régi mondások egy része is alkalmazható megelőzés céljából, miszerint: ne keverjük a különféle italokat! Minden elfogyasztott pohár (vagy feles) után igyunk meg egy nagy pohár szénsavmentes ásványvizet/ sima csapvizet, ezzel ugyanis elkerülhetjük a dehidratációt, valamint segítjük szervezetünk méregtelenítését!

kép forrása: viccesképek.blogspot.hu

A szerzőről