Pp kicsi 45
2019-04-21
Fish2

Fish!

„(…) mi nem játszunk döntetlenre.. ha elmegyünk koncertezni, akkor vagy bulizol, vagy hazamész!”

Koncert előtt a backstage-ben beszélgettem a FISH! frontemberével, Kovács Krisztiánnal és Gajda Mátyás gitárossal. Az őszinte válaszok és a barátságos közvetlenség azonnal levettek a lábamról.. kétségtelenül HALFÜGGŐ lettem.

Newtone: 1999-ben született a FISH!..

Kovács Krisztián: Bár ’99-ben születtünk volna! (nevet)
Hát ’99-ben indultunk, az igaz, de..

Newtone: Meséljetek, hogy alakult a zenekar? Erről szokatlanmód’ egyetlen oldal sem regél az interneten..

Kovács Krisztián: Igen? Mondjuk annyira nem is érdekes egyébként, és valószínűleg azért nincs fönn sehol. Képzeld el, hogy egy lépcsőházban laktunk – mármint a zenekar formációja -, és nem is tudtuk egymásról, hogy a másik zenél. Teljesen random módon alakult a történet, és hát így ment az – utólag visszatekintve – „bohóckodás. Aztán ez eltartott 2-3 évig, sőt még egy kicsit tovább is, és akkor tipikusan az volt, hogy átjöttek a haverok, adtunk egy koncertet, saját számokkal. Feldolgozásokat nem tudtunk csinálni, mert annyira bénák voltunk, hogy nem tudtuk megtanulni más zenekaroknak a számait. És akkor jöttek az ismerősök, meg az ismerősök ismerősei, így szép lassan elindult, hogy van egy ilyen zenekar. Aztán rájöttünk, hogy nemcsak Pesten lehet fellépni, hanem vidéken is, és akkor eljutottunk oda, hogy csak kéne valami lemezt csinálni vagy ilyesmi, hogy hivatalosabbá tegyük az egészet: évek óta létezünk, szerettünk volna a bohóckodásból kicsit komolyabbá válni. Ez eredményezte azt, hogy megjelent az első lemezünk 2006-ban, még angol nyelven, ez volt a First Of Many. Utána szép lassan letisztult, hogy kinek fér bele az idejébe, ki az, aki komolyan gondolja és zeneileg is fel tudja venni a fonalat. 2006-tól én vagyok az egyetlen alapító tag mostanra. Azt gondolom, hogy nem tapintatlanság a többiekkel szemben sem, ha 2006-tól datálom a zenekar „történelmét”.

Newtone: Angol és magyar nyelven is publikáltatok/publikáltok. Melyik nyelven könnyebb zenélni? Honnan jött az ötlet, hogy angolul is szerezzetek dalokat?

Kovács Krisztián: A kezdet kezdetén, még ’99-ben azért volt angol nyelvű a figura, mert angolul minden jól szól. Akkor még mi se vágtuk annyira a nyelvet, nekem sem állt szándékomban, hogy én olyan ütős magyar dalszöveget írjak, amit mindenki magáénak érezhet – ez a mai napig nincs így egyébként. Ez ment 1-2 évig, aztán változott a zenekar, ez még mindig a „kezdeti gyermekbetegség”, ami azt eredményezte, hogy 2001-2002 környékére összeállt egy teljes nagylemeznyi magyar nyelvű anyag, akkor viszont nem volt lehetőségünk kiadni ezt. Utána megint visszafordultunk az angolhoz – lehet hogy egy kicsit a sikertelenség miatt -, keményedett a zene, amihez jobban állt érzésünk szerint az angol nyelv. Ezt volt 2008-ig, amikor is megjelent a Stand Up kislemez. Elindult az akkori magyar MTV meg az MR2 Petőfi Rádió és ott minket valamiért szárnyára kapott a történet. A következő lépcsőfok az lett, hogy már megszülettek olyan magyar nyelvű dalszövegek, amire az egész banda azt mondta, hogy ez király – így lett talán valamennyire tényleg eredeti a FISH!, addig csak egy angolul énekelő magyar rockzenekar voltunk, amiből van százezer, így viszont úgy gondolom, hogy megtaláltuk a saját hangunkat.. hacsak Matyi nem tanul meg románul vagy huculul. Legközelebb egy hucul nyelvű lemezt fogunk kiadni! :D

Newtone: Az utóbbi két lemezhez bárki ingyen hozzájuthat a neten. Milyen oknál fogva döntöttetek az efféle terjesztésnél?

Kovács Krisztián: Egyébként ennek egyszerű magyarázata van – miközben megiszom a Matyi sörét -: hogy semmi értelme lemezt kiadni. Vannak olyan kivételek, mint mondjuk a Depresszió, Tankcsapda, 30Y.. az ilyen követendő zenekarok, akiknek még van értelme kiadni lemezt, mert van akkora közönségük Megvan annak „művészi értéke”, hogy nekik fontos, hogy legyen egy borító, ami előre ki van találva és csodaszép. Tök jó, de mi nem ilyenek vagyunk. Nálunk az a lényeg, hogy minél több helyre eljusson a zene – akár ingyenesen -, és utána minél többen eljöjjenek a koncertekre. Ez már kezd unalmas lenni a mi szánkból, de tényleg ez a lényeg. Nem kérünk e-mail címet sem: egy kattintás és tiéd a lemez, ha tetszik, akkor eljössz koncertre, ez ilyen egyszerű.

Newtone: Több stílus is ötvöződik a bandában. Hogyan született meg ez az egyedi kombináció?
Kovács Krisztián: No Matyikám?
Gajda Mátyás: Hát ötvösöknek tanultunk eredetileg.. :D – békéscsabai humor –

Kovács Krisztián: Nagyon egyszerű rockzenén alapul az egész és abba beengedünk bármit, ami eszünkbe jut: lehet az hip hop, rapelés, funkos témák, lehetnek konkrét metalos részek, lehet reggie, lehet bármi.

Newtone: Még a semmiről is tudtatok dalt írni!  Honnan jönnek a daltémák? Mi ihlet meg benneteket?

Kovács Krisztián: Ez nagyon egyszerű. Pont azért lett ez annak a számnak a címe, meg olyan a szövege, mert éppen most beszélgettem egy barátommal a ’95-ös érettséginkről, amikor négyest kaptam magyarból úgy, hogy délután kettőkor – mikor sorra kerültem -, azt mondta a tanár, hogy „Krisztián, ne húzzál, úgyis tudsz pofázni bármiről órákon keresztül. Meg se hallgatlak, négyes jó lesz?” „Jó, oké.”
És hát ebből lett a Szám a semmiről, viszont zeneileg meg annyira tetszett nekünk ez a kétperces, kicsit rockabillys punk-rock, hogy muszáj volt fölrakni. Egyébként jó, hogy mondod ezt a számot, mert nagyon régen játszottuk. A Matyi miatt.

Gajda Mátyás: Nem szeretem játszani.

Kovács Krisztián: Hát azért itt békési humor nincs!

Newtone: Milyen érzés itt a JATÉ-ban fellépni? Gyakran léptek fel Szegeden?

Kovács Krisztián: Nem is kevésszer!

Gajda Mátyás: Én nagyon szeretek Szegeden fellépni és a régi JATÉ-ba is sokszor jártunk, még a felújítás előtt. Mindig különleges alkalom itt fellépni – legalábbis számomra.
Egyetemi város lévén a hétköznapi bulik mindig kimagaslóan jól sikerülnek.
Reméljük így lesz ez ma este is!

Newtone: Nemrégiben jött ki a Kamu című klipetek. Hogy jött a VOLT klipbeépítésének ötlete?

Kovács Krisztián: Volt még a Magasan Száll című dalunknak egy olyan koncert-klipje, ami eléggé nagy sikert aratott és mi ennek a folytatását képzeltük el: egy nulla forintos költségvetésű klipet, ami a zenekar egy napját mutatja be. A klipforgatás napja a VOLT fesztivál napjára esett, szóval nem volt itt sem koncepció, ami ránk egyébként sajnos jellemző: ez az ahogy esik, úgy puffan alapon. Viszont brutál jó lett szerintem és hangulatos, nekünk nagyon tetszik.

Köszi az interjút.. de tényleg! :)

Csóka Ramóna

A szerzőről