Pp kicsi 45
2018-09-22
Sziget la mancha pp

Lovagok hódítottak a Szigeten

Ákos koncertje előtt a békéscsabai Jókai Színház produkciója kápráztatta el a nagyérdeműt.

Ákos koncertje előtt a békéscsabai Jókai Színház produkciója kápráztatta el a nagyérdeműt. A La Mancha lovagját állva ünnepelték a fináléban.

Már egy esztendeje annak, hogy a békési megyeszékhelyen, az Evangélikus Gimnázium Luther utcai épületének udvarán felépült a Porondszínház, amely igazán különleges színfoltnak számított mind a tavalyi, mind az idei évadban. Míg 2011-ben a La Mancha lovagjával búcsúztak a színészek a különleges színpadi téren, idén a ’30-as évek Berlinje költözött a sátorba, és röpített el bennünket, nézőket, a Kabaré világába.
Most a teátrum a La Mancha lovagjának különleges történetével emelte a fesztivál nulladik napjának fényét, de korábban már a Titkok Évadának kikiáltott 2011/2012-es darabok közül Szomor György Monte Cristo grófja költözött ki a szabadba, a Margitszigetre.

A Sziget szinte már a kezdetek óta színesítette programkínálatát színházi előadásokkal, de az idei év az, amikor olyan nagyszabású darabokkal lepik meg a szórakozni vágyókat, mint Don Quijote örök érvényű története, amely sokaknak még gyermekkorából lehet ismerős, hiszen pár éve a köztévé rajzfilmsorozatként vetítette.
A Fekete Péter színházigazgató rendezésében műsorra tűzött színműben a néző Cervantes korától egészen napjainkig kalandozhat. A régmúlt mindennapjai mellett megelevenednek a színen az újkor küzdelmei és a válság évei is. Ebből is látszik, hogy a “lovag” története mennyire időtálló. Nem véletlen tehát, hogy a direktor kis csavarral áthelyezte egy ’50-es évekbeli gyűjtőtáborba, ahol a szerző Cervantes játékával próbál hitet adni a bebörtönzötteknek. A címszerepeben Cserna Antalt köszönthették, aki cingár alakjával és remek színészi munkájával hitelesen hozta a figurát sokadik alkalommal, amelynek hatását társai és a sajátos milliő csak tovább fokozta.

http://www.youtube.com/watch?v=R9tOVMcA0fs
Egy kis ízelítő a darabból

A színház világából kilépve rögtön egy már-már futurisztikus eseménybe csöppentek a fesztiválozók. A lassan két és fél évtizede a hazai zenei élet állócsillagának számító Ákos két zenészkollégájával első önálló produkcióját adta a Nagyszínpadon. Korábban már a ’80-as évek szintipopját rockos köntösbe öltöztető műsorral elbűvölte a londoni és az amszterdami közönséget, míg idehaza a VOLT fesztiválon debütált a nagyszabású show-val. Sajnos a Balaton Soundos fellépését elmosta az eső, de az érvényesített karszalagokkal, a szervezőkkel folytatott párbeszédet követően a Szigeten bárki részt tudott venni a koncerten.

http://www.youtube.com/watch?v=J3lh1tWhaBI
“Régi indulat, régi lendület, régi mozdulat?”

Idén ez volt az utolsó hazai fellépés, az új lemez, amely “régi indulatokat” hozhat elő a rajongókból, októberben kerül az üzletek polcaira.

Fotó: Jókai Színház

A szerzőről