Pp kicsi 45
2019-04-21

A Medikus Kupa rövid története

1972 óta, sorra minden évben a négy magyarországi orvosképző egyetem hallgatói küzdenek egy felemelő célért…

1972 óta, sorra minden évben a négy magyarországi orvosképző egyetem hallgatói egy hétvégén át vért izzadva, fáradtságot nem ismerve küzdenek egy felemelő célért: hogy megszerezzék a Medikus Kupát. Azt viszont már kevesen tudják, hogy is alakult ki ez a mára már hagyománnyá vált esemény…

Minden évben, március és április hónap fordulója környékén a Debreceni Egyetem, a Pécsi Tudományegyetem, a Semmelweis Egyetem, és a Szegedi Tudományegyetem Általános orvostudomány-, fogorvostan- és gyógyszerésztudomány kar hallgatói összegyűlnek, hogy sportolóik meg-mérkőzzenek egymással és kiderüljön, idén ki viszi el a Medikus Kupát. Az évente más helyen lebonyolított rendezvényen több sportágban harcolnak a hallgatók az első helyért: női és férfi kosárlabdában, női és férfi kézilabdában, női és férfi röplabdában, illetve férfi labdarúgásban. De a Kupa nem volt mindig hagyományosan megtartva így tavasszal.

Az 1960-as évek közepén még az ötlete sem létezett annak, hogy bármiféle sportrendezvény létrejöjjön a négy orvosi egyetem között. A szikra kipattanásához két egyetemista, és egyben két jó barát gondolata és tettrekészsége kellett.
Dr. Dani Vilmos (ma 37 éve a BSE sikeres egyesületi orvosa, gyakorló családorvos) és Dr. Sahin Tóth István (35 éven át Kalocsán praktizáló, jelenleg Szegeden élő nyugdíjas sebészorvos), akik éveken át szobatársak voltak a szegedi Jancsó Miklós Kollégiumban, az egyetemen tanulmányaik mellett aktívan sportoltak is. Dr. Dani Vilmos az akkori I. osztályú szegedi kosárlabdacsapat tagja volt és rendszeresen részt vett a szegedi egyetemi sportélet szervezésében. A 60-as évek közepén a szegedi egyetem igen jó kapcsolatot ápolt a szabadkai egyetemmel, s így Szabadkára több ízben hivatalos volt a kosárlabdacsapat egy-egy mérkőzésre. Ennek a jó viszonynak köszönhető, hogy a krakkói orvosi egyetemmel is sikerült felvenni a kapcsolatot, ahonnan azután hallgatók érkeztek Szegedre egy kosárlabdatornára, és ezáltal a helyi csapat is kijutott Lengyelországba, ahol a krakkói, lodzi orvosi egyetemek, illetve a Krakkói Tudományegyetem sportolói csaptak össze.

A szegedi győzelemmel záródó rendezvény záróbankettjén a lengyel kollégák izgatva érdeklődtek, hogy Magyarországon milyen az egyetemi sportélet, rendeznek-e egyetemek közötti bajnokságokat  több sportágban, mert ez ott Lengyelországban kiforrt hagyomány, a különböző felsőoktatási intézmények vérre menő küzdelmeket folytatnak az első helyekért. Ekkor eszméltek rá Dr. Dani Vilmosék, hogy Magyarországon nincs semmiféle  sportkapcsolat a négy orvosi egyetem között. S az addig valószínűleg nem tudatosuló igényből megszületett a gondolat, hogy megszervezzék az első ilyen tornát.

1968 őszén, Szegeden tartották meg az első Medikus Kupát az ötletgazdák, Dr. Dani Vilmos és Dr. Sahin Tóth István szervezésében. Abban az évben még csak egy sportágban, kosárlabdában mérték össze tudásukat az orvostanhallgatók. A kupa birtoklásáért folyó, mindent ledöntő utolsó mérkőzésen mindössze két ponttal győzte le a szegedi csapat a budapestieket, s így a nyertesek csapatkapitánya, maga az alapító Dr. Dani Vilmos emelhette diadalittasan a kupát a magasba. Az ezt követő évben, 1969-ben Pécsett labdarúgásban, majd 1970-ben Budapesten kézilabdában, ezután 1971-ben pedig röplabdában folytak a küzdelmek a magyar orvostanhallgatók között, a győzelemért. 1972-től aztán mind a négy sportág képviseltette magát a Medikuson, melyet mindig más egyetemi város bonyolított le házigazdaként. Azóta is minden évben megrendezésre kerül e rendezvény, melyen a  labdarúgást kivéve minden sportágban női és férfi kategóriákban folynak a meccsek.

Idén 40. alkalommal kerül megrendezésre a Medikus Kupa, amelynek ismételten Szeged városa adhat otthont. Manapság ,a négy egyetem közreműködésének hála, annyira kiteljesedett a sporttalálkozó, hogy nem csak az általános orvostanhallgatók, fogorvos- és gyógyszerészhallgatók, hanem az egészségügyi főiskolások is csatlakoztak, illetve az idegen nyelvű képzésben részt vevők is szívesen játszanak egyetemük csapataiban, vagy buzdítják sportolóikat a szurkolótáborban.
Mára elmondható, hogy a szurkolótábor többszörösével túlnőtte a kupán részt vevő sportolók számát. Pont emiatt, a minden év tavaszával megrendezésre kerülő, több mint ezer főt megmozgató három napos esemény a sport mellett lehetőséget ad az egyetemek hallgatói közti ismerkedésre, kapcsolatok építésére. Viszontlátni a régebbi kupákon megismert arcokat, a másik egyetemre járó régi osztálytársakat, barátokat; ez mind vonzóbbá teszi a rendezvényt a Medikusok számára.

A szerzőről