Pp kicsi 45
2018-06-21

Továbbra is népszerű az SZTE

Szegeden összesen 15.603 fiatal szeretne továbbtanulni 2012 őszétől.

Első helyen 8.236 továbbtanulni vágyó diák jelölte meg a Szegedi Tudományegyetemet, így változatlanul a második-harmadik legnépszerűbb képzőhely a szegedi intézmény az országban – tájékoztatta a felsőoktatási intézmény az MTI-t.

Szegeden összesen 15.603 fiatal szeretne továbbtanulni 2012 őszétől. A jelentkezők száma a 22 százalékos országos adatnál kisebb arányban, 16 százalékkal csökkent – mutatja a felvételizőkről közzétett adatsor. Alapképzésben 10.346, míg mesterképzésben 2.818 fiatal kíván a szegedi universitason tanulni – állami támogatásra 13.402 jelentkező pályázik.

Az ELTE mögött fej-fej mellett a második-harmadik legnépszerűbb hazai felsőoktatási intézmény évek óta a Szegedi Tudományegyetem és a Debreceni Egyetem. A két képzőhely között az első helyes jelentkezők szám alapján idén csak 42 a különbség, Debrecen javára.

Az első helyen megjelölt karok közül a vidék második legnépszerűbb helye az SZTE Természettudományi és Informatikai Kara. A legnépszerűbb húsz egyetemi kar közé került az SZTE Bölcsészettudományi Kara – 13. helyen – és a Juhász Gyula Pedagógusképző Kara – 19. hely – is.

A négy legnépszerűbb alapszak – a gépészmérnök, a mérnök informatikus, a gazdálkodási és menedzsment, illetve a kommunikáció és médiatudomány alapszak – a szegedi képzési kínálatban is megtalálható. Mesterképzésben a nappali tagozatra jelentkezők legtöbben a vezetés és szervezést, a nemzetközi tanulmányokat, valamint a kommunikáció- és médiatudományt választották.

MTI, epresso.hu

A szerzőről