Utódok

Nyomtatás
2012. február 23., csütörtök, 14:02
Utódok

Alexander Payne Geroge Clooneyt és saját magát dobja harcba az idei Oscar-díjátadón az Utódok című alkotásával.

Az Oscar- díjátadó előtt egy, öt kategóriában jelölt film kerül terítékre, amellyel Mr. Clooney végre elnyerheti a hőn áhított Legjobb férfi főszereplő díját, a legrangosabbnak tartott február 27-i gálán. Ebben nagy segítségére próbál(t) lenni Alexander Payne is, aki nem mellesleg ugyancsak versenyben van a „Legjobb” díjáért, film, rendező és adaptált forgatókönyv kategóriában.

A páros már két évvel ezelőtt találkozott az Utódok kapcsán, ahol George Clooney azonnal igent mondott a rendezőnek, annak ellenére, hogy a forgatókönyvet el sem olvasta. Főszereplőnk akkoriban Az amerikai című filmjét forgatta, állítása szerint „legjobb formájában”, már ami a külsőt illeti. Payne egyetlen kikötése egyedül a haj és a pocak megnövesztése volt (amelyek nem okoztak nehézséget Clooneynak, látva a végeredményt).

Érdekes kulisszatitok még, hogy az eredeti író, Kaui Hart Hemmings állítólag pontosan Geroge Clooneyt képzelte maga elé Matt King szerepére, amikor a könyvét írta. Még ha egy kissé hype-nak is tűnik az egész, egykori Batmanünk mindenképpen kitett magáért.

Az Utódok a távoli Hawaii szigetekre kalauzolja el a nézőt. A szigetcsoport minden ember fejében a nyugalom és a szépség megtestesítőjeként áll, a film azonban korántsem egy idilli hangulatot árasztó történetet mesél el. Matt King (George Clooney) egy kétgyermekes családapa, aki (sokadmagával) örököse az egyik szigeten fekvő területnek. A família éppen a föld eladásán dolgozik, amikor Matt felesége Elizabeth egy szörnyű tragédia áldozata lesz és kómába kerül. Így, az addig családjával nem sokat törődő édesapa nyakába zúdul a két fiatalkorú lány, miközben a kuzinok is a fülét rágják az értékesítéssel kapcsolatban.
És ha még ez sem lenne elég, egy fájó titokra is fény derül a haldokló anyáról.

Kétségtelen, hogy hasonló szerepben még nem igazán láthattuk az Ocean’s trilógia névadóját, azonban egy elismerő ’fejethajtást’ mindenképpen megérdemel.
A film gyakorlatilag drámaként van jegyezve, ennek ellenére nagyon sok fekete humor tarkítja a jeleneteket. A legérdekesebb pedig pont az benne, hogy egy lehetetlen helyzetben lévő apa egy idilli helyen hogyan tudja megvalósítani az életét, miközben a felesége haldoklik és az általa soha nem nevelt gyermekek is csak rá számíthatnak.

Őszintén megvallva kicsit nagyobb elvárásokkal indultam a film felé, amely kezdeti rajongás fokozatosan csökkent és ha meg nem is állt, egy bizonyos szinten megakadt. Vártam azt a pluszt, amelyet az 5 Oscar-jelölés indokolttá tett, viszont valahol a közepén kimerült a film.

Az Utódok egyáltalán nem világmegváltó témával kecsegtetett, és hát a 20 milliós büdzsé sem teszi indokolttá ilyen irányultságú elvárásainkat. Mindezek ellenére a 144 milliós bevétel és a kritikai elismerés mégis valami különlegeset irányzott – volna – elő.

Végül de nem utolsó sorban pedig egy kis esélylatolgatás a vasárnapi Oscar gálával és jelen alkotásunkkal kapcsolatban.
Legjobb film kategóriában valószínűleg a The Artist – A némafilmes legyőzhetetlen lesz. Amennyiben mégsem erre a műre kerülne a voks, úgy a második helyen az Utódok még befuthat.
Legjobb rendező kategóriájában az ugyancsak „némafilmes” Michel Hazanavicius a sanszos. Itt Payne-nek olyan nevekkel kellene megküzdenie, mint Woody Allen, vagy Martin Scorsese…
Legjobb adaptál forgatókönyv, illetve legjobb színész. Ezekben a kategóriákban tartom legnagyobb esélyesnek az Utódokat (bár megjegyezném, hogy az ugyan-ugyancsak némafilmes Jean Dujardin is indul az utóbbi díjért).

Mindent egybevetve az idei Payne-Clooney mozi díja(ka)t érdemel, annak ellenére, hogy a tavalyi Oscar-jelölt mezőnyt sokkal erősebbnek tartom az idei, versenyben lévő alkotásoknál. De hát nem lehet minden év egyforma.

IMDb: 7.7
Rottentomatoes: 89%
Vetítés

Címkék

oscar Geroge Clooney Utódok The Descendants Alexander Payne Hawaii

Hírek címkéi

Szeged trollponty SZTE partyponty Szegedi Tudományegyetem fesztivál zene színház film kiállítás egyetem koncert felsőoktatás JATE TIK szegedstyle troll BTK Szabad Ötletek 2014 EHÖK sport interjú ETSZK 2012 szóvicc karácsony képregény pályázat Szegedi Nemzeti Színház kultúra szin vers program Facebook mozi Török Márk buli verseny divat ajánló hoffmann rózsa SZTE EHÖK irodalom Euro 2012 oktatás Belvárosi Mozi könyv TTIK meme new yorker Rongy kocsma szórakozás tüntetés programajánló GTK sorozat kikapcsolódás Hallgatói Filmklub ösztöndíj konferencia gasztronómia jate klub olimpia múzeum h&m nyár GasztroPonty ehök Dóm tér kutatás REÖK áthallgatás english joke rock Budapest Móra Ferenc Múzeum Bölcső ftv hallgató vízilabda egészség világnap konyha tárlat c&a villamos média történelem rendezvény SZTE JGYPK húsvét favicc troll kép EFOTT külföld programok kollégium Tánc oscar

Kapcsolódó cikkek


A rovat további cikkei


Ajánlott cikkek


Legfrissebb


Legolvasottabb


A hónap legnézettebb albumai

Vissza a hírekhez
Vissza a főoldalra
Mobil eszközt használsz, ehhez igazítottuk az oldal megjelenését.
Amennyiben mégis az eredeti nézetet szeretnéd használni, kattints ide:
Mobil mód kikapcsolása
PartyPonty.hu Honlap (Rev. b5bf7d2ac3eae3b3e9e5304509f60e21e81eea26)