Pp kicsi 45
2019-03-26

Erőfitogtatás a Távol-Keleten

Korea
Magyar Közöny

Ismerve a nyugati – elsősorban amerikai – katonai és technológiai erőfölényt és azt, hogy az Egyesült Államok és szövetségesei a Csendes-Óceánon minden talpalattnyi helyet ellenőrizni tudnak és a legfontosabb stratégiai pontokon amerikai katonák állomásoznak, azt hihetnénk, hogy Kim Jong-Un csak „vicceskedik” Dél-Koreával.

Szeged Helyszínelők

Csmrfk intro 570
Magyar Közöny

2013. 03. 13-án ismét egy rendkívül izgalmas programra invitálta a hallgatókat a SZTE-ÁJTK HÖK csapata. Ezúttal a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Technikai Osztályára látogathattunk el, ahol az ott dolgozók egy csöppet sem szokványos, élményekkel teli délutánt szerveztek nekünk.

A Kárpát-medence alvó „vulkánjai”

Szekely viccek es karikaturak 733 20100830105935 506
Magyar Közöny

A Kárpát-medence a történelem korai évszázadaitól kezdve kevert nemzetiségű terület, ahol számos – nyelvükben, vallásukban, tradícióikban – többé-kevésbé különböző náció kénytelen a másikkal együtt élni.

Az ELSA-ról, egy belsőstől

Homepage
Magyar Közöny

Sok hirdetőtáblán visszaköszönnek az ELSA keretein belül szervezett programok. Mégis aránylag kevesen tudnak a szervezet tevékenységéről és arról, hogy mit is képvisel. Paja Gábort, az ELSA Szeged gyakornokcseréért felelős tisztviselőjét, a szervezet újdonsült alelnökét kérdeztem, hogy kicsit árnyaltabbá váljon a szegedi ELSA-ról alkotott kép.

Indian wedding – magyar szemmel

Img 0541
Magyar Közöny

Január 30-án volt 65 éve, hogy Mahátma Gandhi, indiai jogász, politikus és a hindu vallás spirituális vezetője elhunyt. Sosem gondoltam volna, hogy pont ekkor magam is Indiában leszek, és láthatom Gandhi arcképét minden valutájukon és részt vehetek a hinduizmus által megkívánt életformában.

ENSZ egy kicsit másként

Raun 2013 01 11
Magyar Közöny

Hat szegedi hallgató és szervező-felkészítő tanáruk vett részt január 8. és 11. között a Regionális ENSZ Akadémia (RAUN – Regional Academy on the United Nations) záró fordulóján Bécsben, ahol egy egyszerű ENSZ-látogatásnál sokkal többet kaptak a programban együttműködő diákok.

AIESEC – Winter Experience

Blue on whitebg short
Magyar Közöny

Az AIESEC a világ legnagyobb diákszervezete, amely világszerte több mint 50.000 tagot számlál. Célunk, hogy a fiatalokkal megismertessük az őket körülvevő globális környezetet, és lehetőséget adunk más kultúrák megismerésére, tapasztalatszerzésre. Évente több mint 15.000 diák vesz részt világszerte valamely Nemzetközi Szakmai Gyakorlati vagy Önkéntes Programunkban, ezáltal olyan szakmai tapasztalatot szerezvén, amelyet később kamatoztatni tud.

A bűnügyi modul

Bor%c3%adt%c3%b3
Magyar Közöny

A büntetőjog nem sok diák szívébe lopta be magát az évek alatt. Temérdek tényállást kell elsajátítani, és örülünk, ha a bűncselekmények elemzésének a felét is felfogjuk épp ésszel. Sok álmatlan éjszakát görnyedtünk a Btk. felett a vizsgák előtti kétségbeesett napokban, voltak azonban hallgatók, akik úgy döntöttek, mégis tüzetesebben meg akarnak ismerkedni ezzel a jogággal. Ők a bűnügyi modult választották.

Gazdasági jogi modul

Bor%c3%adt%c3%b3
Magyar Közöny

Habár a modulképzés már 2010 óta működik, a gazdasági jogi szekció beindulására mégis csak 2011-ben volt lehetőség. Emiatt, mi, akik ezt a képzési formát választottuk mondhatni az ismeretlenbe ugrottunk bele, hiszen nem volt lehetőségünk arra, hogy szert tegyünk olyan információkra, amivel csak a modult elvégző személyek rendelkezhetnek. Annak érdekében, hogy a következő évfolyamok számára ne jelentsen problémát ez a teljes ismeretlenség, íme, néhány információ, ami „megkönnyítheti” a gazdasági jogi modult választók életét.

Nemzetközi jogi/idegen nyelvi modul

Bor%c3%adt%c3%b3
Magyar Közöny

A tájékoztatók a karunkon helyet adó egyes modulok mindegyikével kapcsolatban ugyanazt a fülszöveget alkalmazzák. De mit is mond ez egy fiatal jogász hallgatónak, aki a hetedik félévben választás elé kerül? Van e jó döntés vagy éppen jobb az általános jogász képzés mellett? Nyújthat e számunkra egy képzés többet mint amire számíthattunk?

Közeleg a modulválasztás!

Bor%c3%adt%c3%b3
Magyar Közöny

Kedves negyedévesek!
Bizonyára értesültetek már az előttetek álló modulválasztásról. Most összeállítottunk Nektek egy kis segédletet arról, milyen lehetőségek közül választhattok, s milyen feltételeknek kell megfelelnetek.
A választás előttetek áll, hisz az Általános jogász modul mellett, a Bűnügyi tudományok, a Gazdasági jogi vagy a Nemzetközi jog/ Idegen nyelv területén kínál a Kar speciális képzéseket.

Magyar elefánt a kaukázusi „porcelánboltban”

Magyar Közöny

„Nem tervezünk semmit, mert Magyarország képes arra, hogy minden kérdést a saját súlyának megfelelően kezeljen.”

Egy Szomorú Szamuráj közöttünk: Kozsó

41951 kozso c
Magyar Közöny

Az idei tanévnyitó fesztivál sztárvendége a hazai popélet egyik legrégibb motorosa, Kozsó volt, akit a kezdetekről, a zenéhez való viszonyáról kérdeztük.

Jó fesztivált, jó szurkolást!

L%c3%a1nyok
Magyar Közöny

A Kari Tanévnyitó Fesztiválon fergeteges hangulatot csináltak, merész táncukkal mindenkit lenyűgöztek. Egyre több egyetemi rendezvényen találkozni velük, azonban még mindig csak kevesen tudják, hogy kik ők, mióta léteznek, mik a céljaik. Az SZTE EHÖK SE Cheerleaders csapatának egy részével beszélgettem: Debreceni Vandával, Balogh Zsófiával és nem utolsó sorban Vrazsovits Ritával.

Tanévkezdés fesztivállal

321463 222267677829796 996947933 n
Magyar Közöny

Egy tanév kezdetében nem sok móka van. Vége a nyárnak, a gond nélküli éjszakáknak, a végtelenbe nyúló fesztiváloknak és házibuliknak. A diákok visszaszállingóznak a szürke tantermekbe, hogy aztán tudatosuljon bennük, milyen tömérdek tananyag vár majd elsajátításra a következő hetekben, hónapokban. A szegedi Jogi Kar hallgatóinak azonban nem csak erről szólnak az iskolakezdés első napjai.

Az ajándék Alaptörvény margójára

Alaptorveny uj alkotmany diszkiadas00
Magyar Közöny

Vajon mit várhat egy 2012-ben érettségiző és a napokban felvételt nyert diák jutalmul a ballagásra és a felvételire? Húsz forintot rá, hogy nem az Alaptörvény díszkiadását, amelyet az oktatási államtitkárság minden egyes érettségizőnek, dedikálva – gondolom előnyomtatva – szétküld.

Súlyemelő Eb: Nagy Péter bronzérmes

Magyar Közöny

AZ SZTE-n tanuló Nagy Péter 192 kg-os teljesítménnyel bronzérmet szerzett szakításban, lökésben 220-szal a nyolcadik, összetettben pedig 412 kilóval hetedikként végzett a plusz 105 kilogrammosok kategóriájában a törökországi olimpiai kvalifikációs súlyemelő Európa-bajnokság zárónapján.

Él még május 1-je?

Magyar Közöny

1882-óta ünnepeljük május 1-jét, azaz a munka ünnepét, a munkavállalók szolidaritási napját. Talán sokan nem hallottak még róla, de ezen a napon tartják meg – főleg vidéken – a szerelem ünnepét is, hiszen régen szinte mindenhol májusfát állítottak a legények annak a lánynak, akinek udvaroltak. Manapság ez az esemény is a „halványodó” piros betűs ünnepek közé tartozik, noha több érdekesség, történelmi tény fűződik ehhez a naphoz…

Te tudod a jó receptet? – SZTE Tavaszi Állásbörze és Szakmai Gyakorlati Helyek Börzéje

3
Magyar Közöny

2012. március 21-én XVII. alkalommal került megrendezésre az SZTE Tavaszi Állásbörze és ezzel egy időben a III. Szakmai Gyakorlati Helyek Börzéje. Az SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központ adott helyet az SZTE Karrier Iroda által rendezett eseménynek, amelyen 30 cég várta ajánlataival a frissdiplomásokat, továbbá 9 olyan cég, amely még az egyetemen tanuló hallgatókat célozta meg gyakornoki helyeivel.

Így szelektál a nemzetközi közösség

Magyar Közöny

Alig több mint egy éve indult útjára az arab tavasz, amely Tunéziától Szíriáig az arab országok demokratizálását, autoriter rendszereinek eltörlését tűzte zászlajára. Ezt az üdvözlendő és mindenképpen egybefüggő folyamatot a világ döntéshozói bizony igencsak szelektíven kezelik.